Tests met medicijn dat verouderingsproces omdraait gaan van start

In de Verenigde Staten worden deze zomer tests op mensen gestart met een geneesmiddel dat het verouderingsproces zou moeten kunnen omkeren.

Opgemerkt wordt dat eerder bij muizen kon worden vastgesteld dat het chemisch product nicotinamide mononucleotide (NMN) de veroudering met een equivalent van drie decennia kon omdraaien. Eerder al werden diverse beloftevolle producten tegen het verouderingsproces aangekondigd nadat op eencellige organismen en knaagdieren succesvolle resultaten waren geregistreerd, maar bij een toepassing op mensen bleken positieve resultaten echter achterwege te blijven. David Sinclair, professor genetica aan de Harvard Medical School en directeur van het Paul F. Glenn Center for the Biology of Aging in Boston, zegt echter dat nicotinamide mononucleotide de meest indrukwekkende resultaten heeft laten optekenen. Het onderzoek zou bovendien de reden aangeven waarom het menselijk lichaam bij het ouder worden het vermogen verliest om ongewenste genetische mutaties te herstellen.

Ruimtevaart

Professor Sinclair wijst erop dat het lichaam een reeks enzymes gebruikt om ongunstige genetische mutaties te herstellen. Die functie heeft op jonge leeftijd een optimale werking, maar verliest door het ouder worden aan kracht. Op vijftigjarige leeftijd zou de mens daardoor de helft van zijn herstellend vermogen hebben verloren. De enzymes werden door het team van Sinclair verwerkt in pillen die de volgende maanden aan een vijfentwintigtal proefpersonen in Boston zullen worden toegediend. Op dit ogenblik wordt in Japan een onderzoek naar de veiligheid van het product gevoerd. David Sinclair zegt het middel zelf dagelijks te nemen. Het onderzoek heeft ook de interesse gewekt van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa. Onder meer in het International Space Station (ISS) bleken astronauten onder invloed van kosmisch straling een lichte versnelling van het verouderingsproces te vertonen. Gevreesd wordt dan ook dat een reis van vier jaar na Mars een doodvonnis zou betekenen. Met het nieuwe geneesmiddel zou dat proces echter kunnen worden stopgezet. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20