Vermogen van de Belgen kreeg klap van 63 miljard euro door coronacrisis

Het netto financieel vermogen van de particulieren in ons land is in het eerste kwartaal met 63 miljard euro gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Dalende beurskoersen zorgden voor een grote waardevermindering.

Onzekerheid wegens de coronacrisis zorgde in de eerste drie maanden van het jaar voor sterk dalende beurskoersen. Dat vertaalde zich in een verlies aan financiële activa voor de particulier van 65,5 miljard euro:

  • 30 miljard euro in beleggingsfondsen
  • 14,3 miljard euro in beursgenoteerde aandelen
  • 13,1 miljard in niet-beursgenoteerde aandelen en andere deelnemingen
  • 7,6 miljard euro in verzekeringsproducten

Het gaat volgens de Nationale Bank om de grootste waardevermindering op kwartaalbasis sinds de start van de berekeningen. Er is geen reden tot paniek, want het gaat maar om een momentopname. Door de herstellende beurskoersen in het tweede kwartaal zal de waarde van de activa zich wel herstellen, aldus nog de centrale bank.

Netto gezinsvermogen: 1.039 miljard euro

Om een goed beeld te krijgen, van het collectieve financiële vermogen, trek je best de uitstaande schulden af. Er kwamen 1,6 miljard euro nieuwe financiële verplichtingen bij voor de particulier, waarvan 1,2 miljard euro aan hypothecaire leningen.

Dat allemaal samen resulteerde in een netto financieel vermogen (financieel vermogen min schulden) van 1.039,7 miljard euro, wat neerkomt op een daling met 63,1 miljard euro tegenover een kwartaal eerder. De cijfers slaan alleen op het financiële (roerende) vermogen, dus exclusief vastgoed (onroerend vermogen).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20