Nadat Saoedi-Arabië en Rusland dinsdag aankondigden de productieverlaging van olie te verlengen tot het einde van het jaar, steeg de prijs van een vat Brentolie voor even boven de 90 dollargrens, het hoogste punt dit jaar.
Verlenging productieknip duwt olieprijs tot boven de grens van 90 dollar

Waarom is dit belangrijk?
De prijs van een vat olie is een belangrijke maatstaf voor de economie. OPEC+, het kartel van olie-exporterende landen, verhoogt en verlaagt de productie om de prijs te beïnvloeden. Een hogere olieprijs komt ongelegen, omdat het een sterke aanjager van inflatie is.In het nieuws: 1,3 miljoen vaten per dag minder, tot het einde van het jaar.
- Saoedi-Arabië verlengt de vrijwillige productieknip van 1 miljoen vaten per dag tot het einde van december. Deze maatregel was al van kracht voor juli tot en met september, maar wordt nu verdergezet tot het eind van het jaar.
- Rusland doet hetzelfde met een productieknip van 300.000 vaten per dag.
- Het komt niet als een bijzonder grote verrassing; OPEC+ kondigde eerder dit jaar al verschillende productieverlagingen aan. De Saoedische minister van Energie, Abdulaziz bin Salman Al Saud, zei in juli dat hij “alles wat nodig is zou doen om de prijs van olie hoog te houden”. De beslissingen worden maandelijks geëvalueerd.
- Op moment van schrijven is de prijs gezakt tot 89,9 dollar voor een vat Brentolie. Ook de WTI prijs, de Amerikaanse benchmark, is gestegen. Een vat kost daar 86,5 dollar.
Recordvraag
- Ondanks de investeringen in groene energie, is de vraag naar olie nog nooit zo hoog geweest.
- Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zou de vraag naar olie in 2023 een recordhoogte bereiken. Het agentschap verwacht dat de vraag met zo’n 2,2 miljoen vaten per dag zal toenemen.
- De vraag neemt dus toe, terwijl het aanbod wordt afgebouwd. Prijsstijgingen lijken onvermijdelijk. Terwijl hoge energieprijzen behoorden tot de grote aanjagers van de inflatiegolf waar Europa en de VS nog steeds mee kampen.
- Een verhoging van de prijs komt dus ongelegen. De Verenigde Staten willen lagere prijzen om de economische groei te stimuleren en wind uit de zeilen van Poetin te nemen. Ook al hebben veel Westerse landen Russische olie afgezworen, blijft het voor Rusland een belangrijke bron van inkomsten.
- OPEC+ verwijt het Westen ervan het laatste decennium een te soepel geldbeleid te hebben gevoerd. Wat zorgde voor overdreven geldcreatie en de dollar-gedomineerde oliemarkt slecht beïnvloedde, meldt Reuters.