Musk ziet 30 miljard dollar aan vermogen verdampen; ook andere techmiljardairs geraakt door verkoopgolf

De onverbiddelijke verkoopgolf die over de financiële markten raasde, heeft alle pret die de techindustrie had in 2021, bedorven. Zo hebben de vijf meest vermogende techmagnaten ter wereld – waaronder Elon Musk, Jeff Bezos en Bill Gates – dit jaar samen al zo’n 85 miljard dollar verloren. Een overzicht, met dank aan de Bloomberg Billionaires Index.

  • Eerst ’s werelds rijkste persoon. Door de verliezen van vooral elektrische wagenfabrikant Tesla tuimelde Elon Musks vermogen naar 240 miljard dollar – zo’n 30 miljard dollar lager dan aan het begin van het jaar.
    • Dat is ook bijna 100 miljard dollar lager dan in november vorig jaar; toen liet de nettowaarde van de Tesla- en SpaceX-CEO een recordhoogte van 335 miljard dollar optekenen.
  • De op een na rijkste mens ter wereld, Amazon-oprichter Jeff Bezos, heeft dit jaar ongeveer 23 miljard dollar verloren.
  • Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, zag zijn nettowaarde sinds 1 januari dan weer met 10,5 miljard dollar zakken.
  • Terwijl de nettowaarde van Larry Page, medeoprichter van Google, met 11,6 miljard dollar is gedaald.
  • De op vier na rijkste techmiljardair, Mark Zuckerberg van Meta (het vroegere Facebook), rondt de reeks verliezen af. Ook zijn vermogen is dit jaar met 10 miljard dollar afgenomen.
De 10 rijkste mensen ter wereld op het moment van schrijven — bron: Bloomberg

Nasdaq

Elke voornoemde miljardair ging erop achteruit door de vergaande koersdalingen van techaandelen.

Zo daalde de Nasdaq Composite, de Amerikaanse benchmarkbeurs voor technologieaandelen, dit jaar met 13 procent. Kopzorgen over zowel de stijgende rente, die van beleggers plotsklaps spaarders kan maken, als de inflatie, werden door marktanalisten als oorzaak aangehaald.

De Nasdaq Composite heeft inmiddels wel enig herstel laten optekenen.

Teken aan de wand was eerder het feit dat ARK Innovation ETF, een vlaggenschipfonds op de techmarkt met een mix aan aandelen van veelbelovende bedrijven en gevestigde waarden, in een jaar tijd met 58 procent is gekrompen. Sterbelegger Cathie Wood, CEO van Ark Invest, laat echter het hoofd niet hangen; volgens haar zal deze belabberde beurt tegen het einde van dit jaar weer vergeten zijn.

Bernard Arnault

Bernard Arnault, de enige miljardair in de top vijf die zijn fortuin niet vergaarde in de techindustrie, doet het evenmin goed. Hoewel de voorzitter en CEO van het Franse luxeconglomeraat LVMH volgens het persagentschap Bloomberg de enige van de vijf was die vorige week geen geld verloor, is ook zijn vermogen gedaald dit jaar – en wel met zo’n 19,8 miljard dollar.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.