Verkoop PlayStation 5 enorm gestegen: “Console blijft een statussymbool”

Sony maakte onlangs zijn kwartaalcijfers bekend. Daaruit blijkt dat de verkoop van de gamingconsole PlayStation 5 enorm gestegen is. Na een chiptekort is dit goed nieuws voor de gamingindustrie. Business AM sprak met David Verbruggen van Belgian Games over de toekomst van consoles.


Beluister hier het volledige interview met David Verbruggen:


Waarom is dit belangrijk?

Het chiptekort is verleden tijd. Men vreesde dat de vraag zou afnemen, maar dit is gestegen. De productie terug opstarten kostte heel wat tijd. Dit is uitstekend nieuws voor de game-industrie, en ook voor de ontwikkelaars in ons land. PlayStation is marktleider in België, en voldoende aanvoer van consoles leidt ook tot voldoende games.
  • Verbruggen: “Mensen hebben gewacht tot de consoles weer leverbaar waren. Sony had het grootste probleem met hun PlayStation 5. Xbox (van Microsoft, red.) ook wel, maar die had nog wel redelijke aanvoer. Nintendo Switch heeft redelijk goed overleefd in die periode.”
  • “PlayStation is met voorsprong de marktleider in Europa en zeker ook in België”, gaat Verbruggen verder. “Het is geen verrassing dat de PlayStation 5 nu zeer vlot verkoopt en dat het de cijfers haalt die het eigenlijk normaal had moeten halen op het moment dat het de console had gelanceerd.”
  • “Makers en uitgevers van videogames kijken de kat uit de boom. Ze kijken hoeveel toestellen er op de markt zijn na zoveel maanden en wanneer het voor hen interessant is om hun game uit te brengen op dat toestel. Dat is iets waar sommige consoles dan mee worstelen. Als een merk weinig consoles op de markt heeft, dan gaan makers en uitgevers geen games voor die console uitbrengen. Dan verkoopt die console ook weer niet goed want er zijn niet voldoende games. Dan komt men in een vicieuze cirkel terecht.”

Streaming

  • “Je hebt nu streaming. Xbox heeft Game Pass en PlayStation heeft ook zijn streamingservers met Nvidia. Dat wil zeggen dat je misschien op een bepaald moment zelfs geen toestel meer nodig hebt. Je kan gewoon op je mobiele telefoon inloggen op een server en je kan al die games op bijna eender welk toestel spelen.”
  • Verbruggen gelooft desalniettemin in de toekomst van consoles: “Het blijft toch nog altijd een statussymbool. Je kan het in je kamer zetten. Het heeft een plek in het gezin. Wat mij betreft zijn consoles nog lang niet afgeschreven. Dat bewijzen ook maar weer eens de verkoopcijfers van de PlayStation 5.”

(evb)

Meer