De verkiezing van de ‘Speaker of the House’: Wie is baas in de Republikeinse Partij?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden huldigt vandaag alle bij de tussentijdse verkiezingen verkozenen in voor een termijn van twee jaar. Dat gebeurt na de verkiezing van een voorzitter, in de VS de ‘Speaker of the House’ genoemd. De Republikein Kevin McCarthy is kandidaat om de Democrate Nancy Pelosi opvolgen. Of hij aan de benodigde stemmen raakt, is luttele uren voor de stemming hoogst onzeker.

Waarom is dit belangrijk?

De Speaker of the House bekleedt een cruciale functie want hij of zij bepaalt de agenda van het Huis van Afgevaardigden en beslist o.a. wie in welk comité mag zetelen. De Speaker is na de de vice-president de tweede in lijn voor het presidentschap. De voorzitter van het Huis is ook een belangrijke stem bij de beslissing hoe en wanneer de federale overheid gefinancierd wordt.

In het nieuws. Luttele uren voor het Huis van Afgevaardigden stemt over een opvolger voor Nancy Pelosi zijn er grote twijfels of de Republikeinse kandidaat Kevin McCarthy aan 218 stemmen raakt.

  • McCarthy zou wel eens de eerste kandidaat in 100 jaar kunnen zijn die de stemming verliest. Twijfels over zijn kunnen leggen de diepe verdeeldheid bloot binnen de GOP, nu Trump-getrouwen de partij verder naar rechts trekken en mainstream Republikeinen proberen zich aan Trumps invloed te onttrekken
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer