Velen krijgen van de fiscus een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Toch is het allesbehalve een slecht idee om zelf nog eens je licht te laten schijnen over de belastingaangifte. Wie weet, zijn er bepaalde fiscale voordelen nog niet opgenomen in de aangifte.
Context: 4 miljoen Belgen hebben dit jaar een VVA ontvangen. Maar uit een recente analyse van enkele fiscale experts bij ACV Nationaal blijkt dat soms niet alle gegevens in dat voorstel kloppen, of bepaalde zaken ontbreken.
- Het aantal vergissingen neemt weliswaar jaar na jaar af. Vier jaar geleden bevatte 45 procent van de VVA’s fouten. Drie jaar geleden was dat 32 procent, een jaar later 29 procent en vorig jaar ging het om 24 procent.
- De belastingdienst maakt soms fouten omdat die niet over alle noodzakelijke gegevens beschikt. Dat is onder meer het geval voor enkele belastingvoordelen.
- We laten hieronder ons licht schijnen over de voornaamste fiscale voordelen.
Vergeet deze fiscale voordelen niet
Giften: Wanneer je een schenking aan een goed doel doet, kom je doorgaans in aanmerking voor een belastingvoordeel. Dat is het geval zodra je minstens 40 euro schenkt aan een erkend goed doel. Op de site van de FOD Financiën vind je een overzicht van de erkende instellingen.
- Opgelet: Het fiscale voordeel op giften is niet onbeperkt. Maximaal 10 procent van je netto belastbaar inkomen kan je een belastingvoordeel opleveren.
- Nieuwigheid: Sinds dit jaar moeten goede doelen het rijksregisternummer achterhalen van de personen die een gift doen van minstens 40 euro. Het rijksregisternummer moet de belastingdienst helpen om giften aan goede doelen automatisch op te nemen in de VVA. Volgens de FOD Financiën moet de toevoeging vergissingen uitsluiten en de procedure vereenvoudigen. Als je je rijksregisternummer niet deelt met het goede doel, zal je niet in aanmerking komen voor het belastingvoordeel. Je controleert best of alles correct is ingevuld in de VVA.
Federale woonbonus: De federale regering heeft beslist om het fiscale voordeel voor tweede woningen te schrappen. Toch blijft die regeling voor sommige kredieten nog bestaan.
- Wie nog in aanmerking komt voor die bonus kan tot maximaal 2.350 euro van de kapitaalaflossingen inbrengen. Daarop is een belastingvermindering van 30 procent van toepassing, wat goed is voor een voordeel van 705 euro.
- Deze regeling blijft bestaan voor iedereen die een lening (voor een tweede woning) heeft afgesloten voor 2024.
- Opgelet: Het kan zijn dat de fiscale korf al gevuld is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je aan langetermijnsparen (via de derde pensioenpijler) doet. Ook wanneer je vroeger een lening voor een eigen woning hebt afgesloten, bestaat de kans dat die korf al gevuld is. Dat is het geval voor Vlamingen die van een belastingvoordeel genieten op een hypothecair krediet dat ze voor 2016 hebben afgesloten. Sinds 2020 bestaat de Vlaamse woonbonus overigens niet meer.
- Ook dit nog: De betaalde interesten die je betaalt op een lening voor een tweede woning leveren na 1 januari 2024 wel nog een belastingvermindering op.
- Die worden afgetrokken van het belastbaar inkomen van het aangegeven vastgoed, dankzij de zogenaamde federale gewone intrestaftrek. De intresten kunnen ook worden afgetrokken van het netto belastbaar inkomen van ander vastgoed dat je moet aangeven. Dat krediet hoeft aan geen specifieke voorwaarden te voldoen.
Pensioen- en langetermijnsparen: Wie spaart voor later (via de derde pensioenpijler), komt ook in aanmerking voor een fiscaal voordeel.
- Pensioensparen: Je kan tot 30 procent van de gestorte premies terugvorderen via de personenbelasting wanneer je jaarlijks maximaal 990 euro spaart voor jouw pensioen. Dat fiscaal voordeel zakt tot 25 procent voor wie tussen 990 en 1.270 euro spaart. Je doet op fiscaal vlak meer profijt bij het tweede systeem zodra je minstens 1.188 euro per jaar opzijzet.
- Langetermijnsparen: Dat levert een belastingvoordeel op van 30 procent op de gestorte premies gedurende een jaar. Hoeveel je maximaal kan aftrekken is afhankelijk van je beroepsinkomen. De jaarlijkse premie mag wel niet hoger zijn dan 2.350 euro (voor 2023). Zoals je hierboven al kon lezen, zit dit voordeel in dezelfde fiscale korf als de federale woonbonus.
Roerende voorheffing dividenden: Wie belegt in aandelen, kan een deel van de betaalde roerende voorheffing terugvorderen via de aangifte. In een normale situatie eist de fiscus 30 procent van die kapitaalopbrengsten op.
- Voor het inkomstenjaar 2023 kan je maximaal 240 euro aan roerende voorheffing recupereren. Dat komt neer op 800 euro aan dividenden.
Dienstencheques: Als je vorig jaar dienstencheques hebt gebruikt, kan je die dit jaar fiscaal in mindering brengen.
- Die vermindering bedraagt 20 procent. Voor betalingen in 2023 wordt dit voordeel maximaal berekend op een bedrag van 1.720 euro per persoon (of 191 dienstencheques).
Laadpaal elektrische wagen: De fiscus kent tijdelijk een belastingvermindering toe aan wie investeert in een laadpaal.
- Zowel eigenaars als huurders kunnen tot 1.750 euro per intelligente laadpaal fiscaal inbrengen, en voor een bidirectioneel laadstation ligt het plafond op 8.000 euro. De effectieve belastingvermindering bedraagt 30 procent van de uitgaven, oftewel 525 euro voor een intelligente laadpaal, of 2.400 euro voor een bidirectionele laadpaal.