Verenigde Staten willen vaccinaties met Janssen Pharmaceutica pauzeren na bloedklonters

De Amerikaanse federale gezondheidsinstanties roepen de regering op om de vaccinaties met Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson) te pauzeren. Volgens de New York Times hebben zes personen een zeldzame aandoening met bloedstolsels ontwikkeld na een prik.

Bij zes mensen is er een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vastgesteld. Het zijn allemaal vrouwen tussen 18 en 48 jaar. Een van hen is intussen overleden. Een tweede vrouw ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Nebraska, volgens de New York Times.

Pauzeknop indrukken

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC organiseert woensdag een bijeenkomst om na te gaan of er een link is tussen de bloedklonters en het vaccin. Vervolgens laat de FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins, zijn licht schijnen over de analyse. De gezondheidsinstanties hebben alleszins al opgeroepen om de vaccinaties met Janssen Pharmaceutica te pauzeren.

De CDC en de FDA hebben in een gemeenschappelijke mededeling laten weten dat de bijwerkingen met een vaccin van Janssen Pharmaceutica op dit moment uiterst zeldzaam zijn. Het moederbedrijf Johnson & Johnson benadrukte dinsdagnamiddag in een reactie aan de pers dat het nauw samenwerkt met de gezondheidsautoriteiten. ‘Op dit moment is er geen duidelijk oorzakelijk verband vastgesteld tussen de recente gebeurtenissen en het coronavaccin dat door de Janssen-eenheid wordt gemaakt’, klonk het.

6,8 miljoen dosissen

Tot nu toe zijn er in de Verenigde Staten (VS) al meer dan 6,8 miljoen dosissen van het vaccin van Johnson & Johnson toegediend. De oproep om de vaccinaties te pauzeren komt een week nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aangekondigd dat het eventuele bijwerkingen zal onderzoeken. Net zoals de Amerikaanse autoriteiten heeft het EMA gezegd dat bloedklonters heel zelden voorkomen na een vaccinatie.

Het EMA heeft op 11 maart het vaccin van Janssen Pharmaceutica goedgekeurd. Ons land heeft maandag de eerste 36.000 dosissen van het vaccin in ontvangst mogen nemen. Over twee weken, in de week van 26 april, volgen er nog 62.400 vaccins. België verwacht de komende maanden zo’n 1,4 miljoen dosissen te mogen ontvangen van het farmabedrijf.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20