Verenigde Staten verbannen telecombedrijf China Unicom wegens spionagebezwaren

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC (Federal Communications Commission) heeft beslist dat China Unicom niet actief mag zijn in het land wegens “belangrijke” bezorgdheden over nationale veiligheid en spionage.

De vier commissarissen van de FCC stemden unaniem voor de intrekking van de vergunning van de Amerikaanse dochteronderneming van China Unicom.

FCC-voorzitster Jessica Rosenworcel zei in een verklaring dat er “steeds meer bewijs is – en daarmee een groeiende bezorgdheid – dat Chinese staatsbedrijven een reële bedreiging vormen voor de veiligheid van onze telecommunicatienetwerken”.

China Unicom reageerde daarop aan de BBC dat zijn Amerikaanse eenheid “een goede staat van dienst heeft in het naleven van de relevante Amerikaanse wet- en regelgeving en het leveren van telecommunicatiediensten en -oplossingen als een betrouwbare partner van zijn klanten in de afgelopen twee decennia”.

Secure Equipment Act

De aankondiging van de FCC komt na de intrekking in oktober van de vergunning voor China Telecom om in de VS te opereren.

De New York Stock Exchange heeft beide bedrijven, evenals China Mobile, ook van de beurs gehaald. President Biden zei vorig jaar al dat Amerikanen niet in een van de drie bedrijven mogen investeren.

Sinds eind vorig jaar kunnen bedrijven die als bedreiging voor de veiligheid worden beschouwd zelfs geen vergunning meer aanvragen. Op grond van de Secure Equipment Act, die Biden in november tekende, mag de FCC die aanvragen niet langer beoordelen.

Als gevolg mag apparatuur van Huawei, ZTE en drie andere Chinese bedrijven niet in Amerikaanse telecomnetwerken worden gebruikt.

In 2020 probeerde Donald Trump het Chinese internetbedrijf ByteDance te dwingen TikTok, de virale video-app, aan een Amerikaanse eigenaar te verkopen, ook vanwege de nationale veiligheid. Er leek aanvankelijk een deal te zijn met softwarebedrijf Oracle, maar die verkoop werd nooit afgerond.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.