“Verenigde Staten halen EU in als ’s werelds grootste exporteur van melkpoeder”

De VS zal binnenkort meer melkpoeder exporteren dan de 27 landen van de EU. Dat raamden onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie is wat de uitvoer van zuivelproducten betreft de nummer één van de wereld. Niettemin zal het statenverband zich binnenkort met zilver moeten tevredenstellen voor de export van melkpoeder. De Unie zou wel als melkproducent en kaasexporteur globaal de grootste blijven.

De cijfers: de Europese export van magere melkpoeder daalde in 2021 met zo’n 11.000 ton tot 820.000 ton, terwijl de export van de VS met 77.000 ton tot 887.000 ton steeg. Dit jaar zal de Europese uitvoer zich naar verwachting licht herstellen, schrijft de agrarische website BoerenBusiness. Maar de uitvoer van melkpoeder uit de VS stijgt sneller.

De verwachte export van magere melkpoeder. Cijfers zijn x 1.000 — Bron: USDA

De betrekkelijk gunstige prijzen en de opgeschaalde melkproductie hebben de Amerikaanse uitvoer van magere melkpoeder in 2021 aangezwengeld. Als de logistieke problemen in het immense land niet zo aanzienlijk waren geweest, was er wellicht nog meer magere melkpoeder over de grens verkocht.

Grootste melkproducent

Europa blijft niettemin de grootste exporteur van kaas en de grootste melkproducent, berekende de USDA. Zo zal de kaasproductie in 2022 naar verwachting met een half procent toenemen tot 10,4 miljoen ton. De melkproductie in Europa zal dit jaar naar verwachting met 1 procent stijgen tot 146,7 miljoen ton (zie hieronder).

De verwachte melkproductie. Cijfers zijn x 1.000.000 — Bron: USDA

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20