Verenigde Staten grootste buitenlandse investeerder in België

België blijft aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, met op kop de Amerikaanse multinationals. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van consultant EY, die net uitkomt op de dag dat de vakbonden actie voeren in de openbare sector.

Je zou het met de heisa rond de Amerikaanse multinational 3M en de alarmerende berichten over de hoge loonkosten in België misschien niet meer verwachten, maar België blijft een land dat relatief veel buitenlandse directe investeringen (foreign direct investments, of FDI) aantrekt.

De teller van EY komt voor 2021 uit op 245 projecten, wat 8 procent meer is dan een jaar eerder en goed is voor een behoorlijke zesde plaats op de Europese ranglijst. De toppers in die ranking, met Frankrijk op één, zijn landen die beduidend groter zijn dan België.

“De groei in DBI-projecten weerspiegelt een sterke toename van de activiteit van buitenlandse investeerders in België, na de neergang die de Belgische economie in 2020 kende, ook al bleef het aantal projecten onder het niveau van vóór de pandemie in 2019”, licht EY toe. De 245 projecten scheppen 6.968 nieuwe jobs, zo telden de consultants op.

Amerika boven

Bemoedigend is dat het voor het overgrote deel (80 procent) om investeringen in een volledig nieuw project gaat, en niet om uitbreidingsinvesteringen. De buitenlandse belangstelling is traditiegetrouw vooral merkbaar in vier sectoren: logistiek, zakelijke diensten, IT en farma.

“Logistiek is altijd al een pijler geweest van de aantrekkelijkheid van België voor DBI, en dit wordt nog versterkt door de algemene trend naar re- en nearshoring door bedrijven die hun bevoorradingsketen beter willen afschermen tegen wereldwijde verstoringen”, zegt Tristan Dhondt, partner bij EY België.

De Verenigde Staten nemen na een verrassende dip in 2020 weer hun rol op als belangrijkste buitenlandse investeerder voor ons land (46 projecten), terwijl China fors terugvalt, vooral in Wallonië.

De Amerikaans-Belgische economische relaties kregen nochtans een flinke knauw door het schandaal rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. 3M is een van de Amerikaanse multinationals die al decennia in ons land actief is. De meeste Amerikaanse investeringen zijn bestemd voor Vlaanderen, al kondigde Google een grote investering in Wallonië aan.

Nog opmerkelijk is dat het Verenigd Koninkrijk op plaats 2 staat (37 projecten), en dat ondanks de Brexit. De scheiding tussen Groot-Brittannië en de EU heeft er blijkbaar niet toe geleid dat Britse ondernemingen België schrappen als hun Europese uitvalsbasis.

Het volledige rapport is hier te vinden.

(ns)

Meer