Inwoners starten groepsvordering tegen 3M

Inwoners die de dupe zijn van de vervuiling door de chemiereus 3M hebben een nieuw burgercollectief op poten gezet, genaamd Darkwater 3M. Het collectief heeft een groepsvordering tegen 3M gelanceerd. Daarbij wordt zowel het bedrijf in België als de Amerikaanse moedergroep in het vizier genomen.

De chemiefabriek van 3M in Zwijndrecht ligt nu al een tijdje onder vuur. Vorig jaar kwam aan het licht dat het bedrijf verantwoordelijk was voor het lozen van grote hoeveelheden PFOS in de omgeving. Te hoge PFOS-waarden in het bloed zijn schadelijk voor het immuun- en hormonaal systeem en de lever.

Minnelijke schikking

Inwoners die de dupe zijn geworden van die vervuiling, hebben zich nu verenigd in het burgercollectief Darkwater 3M. Ze doen dit uit bezorgdheid over hun gezondheid, maar ook uit angst dat 3M de zaak wil doen verjaren door zoveel mogelijk tijd te winnen. In eerste instantie is het de bedoeling van het collectief om via een groepsvordering tot een minnelijke schikking te komen binnen het jaar.

Darkwater 3M wordt verdedigd door Geert Lenssens (SQLaw), Laurent Arnauts (WATT) en de milieuadvocaat Dirk Abbeloos (Abbeloos en Ghysbrecht). Ze trekken hiervoor naar de vrederechter. Dat moet volgens de advocaten leiden tot een snellere uitspraak. Daarenboven zou het via deze weg ook voldoende zijn om aan te tonen dat de vervuiling schadelijke gevolgen heeft. Dat heeft als grote troef dat de inwoners geen fout moeten bewijzen.

Pijlen gericht op Amerikaans moederbedrijf

Het collectief richt met de groepsvordering niet enkel zijn pijlen op de Belgische afdeling van het bedrijf en de CEO daarvan. Ook de Amerikaanse moedergroep wordt in het vizier genomen, inclusief de Amerikaanse CEO. Indien er binnen het jaar geen minnelijke schikking komt, zal het collectief een proces met dagvaarding starten.

Het nieuwe burgercollectief bestaat voorlopig uit een 25-tal personen, maar dat moeten er op termijn veel meer worden. Het is de bedoeling dat tot 50.000 mensen en zelfs bedrijven aansluiten.

(evb)

Meer