Verenigde Staten diverser dan ooit, witte bevolking krimpt voor het eerst

Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis is de witte bevolking in het afgelopen decennium gedaald. Tegelijkertijd worden de Verenigde Staten diverser. Dat zegt het Census Bureau, de overheidsdienst die tienjaarlijkse volkstellingen uitvoert.

De Amerikaanse bevolking is diverser dan ooit, blijkt uit de nieuwste volkstelling in de Verenigde Staten. In 2010 waren er 9 miljoen inwoners met een gemengde achtergrond. Tien jaar later was dat 33,8 miljoen mensen, ofwel een stijging van 276 procent.

De blanke bevolking bleef met 204 miljoen inwoners de grootste etnische groep in de Verenigde Staten. Sinds 2010 is het aantal blanke mensen in het land wel met 8,6 procent gedaald. Die groep vertegenwoordigt nu 57,8 procent van de Amerikaanse bevolking, het laagste aandeel ooit.

In Californië, de dichtst bevolkte staat in de Verenigde Staten, groeide de Latino-gemeenschap uit tot de grootste etnische groep, met 39,4 procent van de inwoners. Het aandeel van witte inwoners daalde er van 40,1 procent tot 34,7 procent. Ook in Hawaï, New Mexico en het District of Columbia was de witte bevolking niet langer de dominante groep. In Texas, een andere grote staat, waren er in vorig jaar 39,7 procent witte mensen, net iets meer dan de Latino-bevolking met 39,3 procent.

Sommige demografen waarschuwen echter dat de witte bevolking niet zozeer krimpt als wel verschuift naar gemengde identiteiten. Het aantal mensen dat zich identificeert als behorend tot twee of meer etnische groepen is meer dan verdrievoudigd van 9 miljoen mensen in 2010 tot 33,8 miljoen in 2020. Zij maken nu 10 procent uit van de Amerikaanse bevolking.

Vergrijzing

Het aantal kinderen in de Verenigde Staten is gedaald als gevolg van dalende geboortecijfers, terwijl het aandeel volwassenen is gegroeid als gevolg van de vergrijzing. Volwassenen, ouder dan 18 jaar, maken in 2020 meer dan driekwart van de bevolking uit, oftewel 258,3 miljoen mensen, een stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van 2010. Het aantal kinderen onder de 18 jaar daalde echter van 74,2 miljoen in 2010 tot 73,1 miljoen in 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20