Verenigde Staten koploper in digitaliseringsrace; Singapore volgt op korte afstand

De Verenigde Staten blijven digitaal de meest geavanceerde economie van de wereld. De voorsprong op de rest van de wereld is vooral te danken aan een gemakkelijke toegang tot kapitaal en een grote nadruk op robotica.

Dat blijkt uit een rapport van het International Institute for Management Development (IMD) in Lausanne, gebaseerd op een analyse van de digitale economieën van drieënzestig landen.

Singapore behoudt eveneens zijn tweede plaats. De Aziatische stadstaat kwam volgens de onderzoekers echter in meer deelsectoren van de digitale industrie als laureaat uit de bus dan de Verenigde Staten. Op de derde plaats staat Denemarken, gevolgd door Zweden, Hongkong, Zwitserland, Nederland, Zuid-Korea, Noorwegen en Finland.

Noodzaak

De onderzoekers wijzen erop dat de toekomst van economieën kan worden voorspeld door hun omgang met de digitale transformatie. ‘Op dat vlak is de coronacrisis voor de wereld ook een lakmoesproef geweest,’ zeggen ze. ‘De digitalisering is niet langer een optie, maar een noodzaak.’

‘De Verenigde Staten kunnen door hun nadruk op onderwijs en onderzoek en ontwikkeling het leiderschap van de digitale wereld opeisen,’ aldus het rapport. ‘Bovendien laat ook de participatie van de Amerikaanse burgers aan digitale activiteiten een hoog niveau optekenen.’

‘Daarentegen heeft de Amerikaanse digitale economie op het gebied van concurrentievermogen en technologie terrein moeten prijsgeven. Dat geldt ook voor het regelgevende kader. Singapore blinkt daarentegen uit in digitaal talent en een ondersteunend regelgevend kader.’

Het rapport werpt verder nog op dat op wereldvlak Oost-Azië, West-Europa en Noord-Amerika op het gebied van digitale mogelijkheden de meest vooruitstrevende regio’s zijn. ‘Latijns-Amerika, Centraal-Azië en Oost-Europa hebben daarentegen een grote achterstand opgelopen,’ zeggen de onderzoekers. 

Venezuela staat in de rangschikking op de laatste plaats. Het land wordt in de rangschikking voorafgegaan door Argentinië (59), Zuid-Afrika (60), Colombia (61) en Mongolië (62).

België

België staat in de rangschikking op een 25ste plaats. Dat betekent een status-quo tegenover vorig jaar, maar vier jaar geleden stond het land nog op een achttiende plaats. Onder meer op het gebied van draadloos breedband laat België met een 56ste plaats slechts matige scores optekenen.

Ook op het gebied van talent en opleiding heeft het land terrein moeten prijsgeven. België investeert wel veel geld in onderwijs, want daar behoort het land met een zevende plaats tot de absolute top van de wereld. Dat levert echter relatief weinig wetenschappelijke diploma’s op, want in die rangschikking zakt België tot een 57ste plaats terug.

Meer