De Verenigde Staten zullen de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definitief verbreken. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.
‘Omdat ze er niet in geslaagd zijn om de gevraagd en broodnodige hervormingen door te voeren, zullen wij onze relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie beëindigen en deze middelen naar andere dringende gezondheidsbehoeften oriënteren. De wereld heeft antwoorden nodig van China op het virus. We moeten transparantie krijgen’, zei de Amerikaanse president.
En zo was het cruciale woord eruit: China. Trump leeft al een tijdje op voet van oorlog met de Wereldgezondheidsorganisatie, omdat het VN-orgaan geen correcte informatie verstrekte over de coronapandemie. Hij beweert dat de WHO en China onder één hoedje spelen om de ware toedracht te verhullen. Half maart maakte de president daarom bekend dat hij de bijdrage van de Verenigd Staten – zo’n 500 miljoen dollar – tijdelijk opschortte.
Vorige week voerde Trump de forcing verder op. Als de Wereldgezondheidsorganisatie niet snel minder afhankelijk zou worden van China, zou hij het lidmaatschap intrekken. Hij gaf de directeur-generaal 30 dagen de tijd om drastische actie te ondernemen, maar nu is het geduld van Trump klaarblijkelijk op. ‘China heeft totale controle over de WHO, ondanks het feit dat het slechts 40 miljoen dollar per jaar betaalt’, klonk het nog.
Einde handelsrelatie met Hongkong
Ook haalde het Witte Huis uit naar de nieuwe veiligheidswet die China oplegt aan Hongkong en Macau. Die verbiedt het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging. Zo hoopt Peking om de Hongkongse protestbeweging in de kiem te smoren. Volgens Trump verbreekt China zo zijn belofte uit 1997 om de autonomie van Hongkong te respecteren.
‘China’s laatste inmenging maakt duidelijk dat Hongkong niet langer autonoom genoeg is om een speciale behandeling te krijgen’, zei Trump, die inreisbeperkingen voor Chinezen en financiële beperkingen voor Chinese bedrijven aankondigt. ‘Het is duidelijk dat China afstapt van het systeem van ‘één land, twee systemen’, ten voordele van ‘één land, één systeem’. Daarom draag ik mijn regering op de speciale behandeling voor Hongkong te stoppen.’
Daarmee trapt hij de voorzet van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo binnen. Hij verklaarde woensdag al in het Congres dat Hongkong zijn speciale handelsrelatie met de Verenigde Staten dreigde te verliezen, vanwege de (ongewilde) banden met China. ‘Geen enkel redelijk persoon kan vandaag beweren dat Hongkong een hoge mate van autonomie heeft ten opzichte van China’, luidde het toen.