Bevoorrechte handelsrelatie tussen VS en Hongkong in gevaar: ‘Geen autonomie tegenover China meer’

Nu Hongkong niet meer volledig autonoom van China is, dreigt de stadstaat haar speciale handelsrelatie met de Verenigde Staten te verliezen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag aan het Amerikaanse Congres gemeld.

Vorige week vrijdag raakte bekend dat China een nieuwe veiligheidswet zal invoeren voor Hongkong en Macau. Die verbiedt het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging. Zo hoopt Peking om de Hongkongse protestbeweging in de kiem te smoren. ‘Geen enkel redelijk persoon kan vandaag beweren dat Hongkong een hoge mate van autonomie heeft ten opzichte van China’, klinkt het.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo omschreef de invoering van de wet als een ‘rampzalig besluit’. Ook internationale waarnemers sparen hun kritiek niet en hekelen het feit dat de ‘Basic Law’ nu volledig op de helling komt. Die bepaalde dat Hongkong – een voormalige Britse kolonie – tot 2047 als een ‘speciale administratieve zone’ geldt, met ‘een hoge matie van autonomie, behalve in buitenlandse zaken en defensie’.

‘Bastion van vrijheid’

Zo heeft Hongkong een eigen rechtssysteem en kent de stadstaat bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting. Ook geniet de regio een speciale handelsstatus met de Verenigde Staten, met bepaalde voorrechten die het Chinese vasteland niet heeft. Om na te gaan of Hongkong aanspraak blijft maken op dat statuut, voerde Amerikaans president Trump eind vorig jaar een nieuwe wet in. De VS moeten de situatie voortaan jaarlijkse evalueren.

Nu al zou Hongkong de bevoorrechte handelsstatus vaarwel kunnen zeggen. ‘Deze beslissing geeft mij geen plezier’, zei Pompeo die opmerkte dat Hongkong ‘al decennialang floreert als een bastion van vrijheid’. ‘Terwijl de Verenigde Staten ooit hoopten dat een vrij en welvarend Hongkong een voorbeeld zou zijn voor autoritair China, is het nu duidelijk dat China Hongkong vormgeeft naar zichzelf’, besloot de minister van Buitenlandse Zaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20