Het Verenigd Koninkrijk wil 25 procent van zijn elektriciteit uit kernenergie halen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd tijdens een ontmoeting met leidinggevenden van grote nucleaire nutsbedrijven, technologiegroepen, investeerders en verzekeraars. De stap zou een significante verschuiving in de energiemix van het land betekenen.
Johnson ontmoette de leidinggevenden om een strategie uit te werken die de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales zou kunnen versnellen.
Sluiting
Het Verenigd Koninkrijk haalt momenteel 16 procent van zijn elektriciteitsvoorziening uit kerncentrales, maar verscheidene reactoren zullen de eerstvolgende jaren worden stilgelegd, terwijl de vraag naar elektriciteit naar verwachting de volgende tien jaar gestaag zal toenemen.
Er zouden dan ook grote investeringen in nieuwe centrales nodig zijn om het aandeel van de nucleaire sector in de Britse energievoorziening alleen nog maar status-quo te houden, laat staan die bijdrage tot een recordniveau van meer dan 25 procent op te voeren.
Om investeringen in de sector aan te moedigen, wil de Britse regering de regelgeving versoepelen. De nucleaire sector moet een aantal knelpunten op de internationale energiemarkt helpen aanpakken. De prijsstijgingen voor fossiele brandstoffen en de Russische invasie in Oekraïne hebben de druk op de sector nog verhoogd.
Boris Johnson had eerder ook een ontmoeting met producenten van olie en gas om een toename van de investeringen in de Noordzee te bespreken. Een onderhoud met vertegenwoordigers van de offshore windindustrie staat eveneens op het programma.
Investeringen
Na de ontmoeting met Johnson stelde Tom Greatrex, topman van de Nuclear Industry Association (NIA), dat het versnellen van nucleaire projecten absoluut essentieel is om de energiekosten binnen de perken te houden, de dure gasinvoer te verminderen en de Britse energievoorziening te versterken.
“Dat betekent dat er, naast de uitbouw van hernieuwbare energie, dringend moet worden geïnvesteerd in een vloot van grote en kleine kerncentrales”, betoogde Greatrex.
De Britse capaciteit aan kernenergie wordt stelselmatig verder afgeslankt. De volgende twee jaar worden in totaal vier reactoren in Hunterston, Hinkley Point, Heysham en Hartlepool stilgelegd. Op dat ogenblik zal de Britse nucleaire capaciteit tot 3,6 gigawatt worden herleid.
Een groep parlementsleden heeft de Britse regering echter opgeroepen het vermogen aan kernenergie tegen eind dit decennium tot 15 gigawatt te verhogen. Tegen midden deze eeuw zou naar een capaciteit van 30 gigawatt moeten worden gestreefd. Dat is ver boven de piek van 12,7 gigawatt die in het midden van de jaren negentig de vorige eeuw was geïnstalleerd.
Het is echter niet gemakkelijk om particuliere investeerders aan te trekken. Bovendien heeft Schotland duidelijk gemaakt geen nieuwe nucleaire projecten te willen opstarten. De Britse regering zou er nu aan denken een belang te nemen in een ontwikkelingsbedrijf, samen met Electricité de France (EdF), voor de planning en bouw van nieuwe kerncentrales.
Naarmate de projecten vorderen zouden verder particuliere investeerders worden aangetrokken, zodat het belang van de overheid zou worden afgebouwd. Wetgeving hierover zou volgende maand door het Britse parlement worden besproken.
(evb)