Verenigd Koninkrijk krijgt inflatie maar niet beteugeld: grootste prijsstijging van voedsel en niet-alcoholische dranken in 45 jaar

Verenigd Koninkrijk krijgt inflatie maar niet beteugeld: grootste prijsstijging van voedsel en niet-alcoholische dranken in 45 jaar
Brexit – Jack Taylor/Getty Images

De consumentenprijsindex (CPI) staat een vol procent boven wat het comité voor monetair beleid voorspeld had. De prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken zijn nu 19,2 procent duurder dan een jaar geleden.

Waarom is dit belangrijk?

Van alle economische zwaargewichten is het vooruitzicht voor het Verenigd Koninkrijk het somberst. Met de hardnekkige inflatie zijn verdere renteverhogingen niet uitgesloten.

In het nieuws: Het Verenigd Koninkrijk is het enige West-Europese land waarvan de inflatie nog dubbele cijfers bedraagt. 

De cijfers:

  • De jaar-op-jaar inflatie, gemeten met de CPI, bedroeg in maart 10,1 procent.
  • Het bbp bereikte in februari een plateau, waar geen bijkomende groei werd vastgesteld. In de drie maanden voor februari was een magere groei van 0,1 procent zichtbaar tegenover de drie maanden daarvoor.
  • De prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken, die buiten de kerninflatie vallen, stegen jaar-op-jaar met 19,2 procent.

Energie

  • Eén van de redenen dat het VK de hoge inflatie moeilijker van zich af kan schudden, is de afhankelijkheid van gas voor verwarming en elektriciteit. Bovendien zijn de huizen in het algemeen minder goed geïsoleerd.
  • De prijzen voor energie zijn in twee jaar tijd met 79 procent gestegen. Van alle Europese landen is dit de grootste stijging. Sommige economisten argumenteren ook dat de overheidssteun om de energieprijzen te drukken niet efficiënt was en op langere termijn zal bijdragen aan het probleem.
  • Een deel van de oorzaak is de oorlog in Oekraïne, die de energie- en transportprijzen in heel Europa doen schudden. 

Arbeid

  • Daarnaast waren er ook grote tekorten op de arbeidsmarkt. Een grote vraag naar arbeid zorgt voor een opwaartse druk op de lonen, wat dan uiteindelijk resulteert in een hogere inflatie.
  • De prijzen in de dienstensector zijn traditioneel al hoger in Groot-Brittannië, maar dit verschil kan ten gevolge van de krapte op de arbeidsmarkt nog groter worden.

Voedsel

  • De stijging in de voedselprijzen valt het hardst op. De jaar-op-jaar verandering was niet meer zo hoog sinds 1977.
  • Dit komt onder meer doordat er slechte oogsten waren. Hierdoor zijn vooral de prijzen van groenten, fruit en suiker gestegen. Klein- en groothandelzaken zijn genoodzaakt deze prijzen door te rekenen. 
  • Het importeren van producten is duurder geworden door de zwakke pond. Een pond is nu gelijk aan 1,13 euro; een jaar geleden was dit nog 1,2 euro.

Brexit

  • Onder de Brexit is het moeilijker voor (buitenlands) personeel om te werken. Dit ligt mede aan de oorzaak van het tekort op de arbeidsmarkt.
  • Voor producenten en bedrijven is het ook duurder geworden om onder andere te importeren en te exporteren. Samen met bovenvermelde factoren is het voor lokale producenten steeds moeilijker om aan lage prijzen te produceren.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.