Verdwijnt het belastingvoordeel voor wie meer dan 990 euro spaart voor zijn pensioen?

Verdwijnt het belastingvoordeel voor wie meer dan 990 euro spaart voor zijn pensioen?
[Credits: Mark Timberlake via Unsplash]

De fiscale hervormingsplannen van Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, nemen de derde pensioenpijler in het vizier. Zo wil hij het fiscaal voordeel voor langetermijnsparen afschaffen. Ook wil de minister iets wijzigen aan het fiscaal stelsel voor pensioensparen. Dat meldt MoneyTalk.

Waarom is dit belangrijk?

Van Peteghem wil het fiscaal stelsel hervormen. Zijn hoofddoel is om werken aantrekkelijker te maken. Dat wil de minister bereiken door onder meer de belastingvrije som te verhogen. Maar de geplande wijzigingen hebben ook een impact op een aantal pensioenstelsels.

In het nieuws: Een week nadat Van Peteghem zijn hervormingsplannen heeft voorgesteld, komen er enkele wijzigingen naar boven die hij niet heeft opgenomen in het bericht op zijn site. Zo wil de minister sleutelen aan het belastingvoordeel voor langetermijn- en pensioensparen.

  • Hij wil vanaf 2024 komaf maken met het fiscaal voordeel voor langetermijnsparen. Bestaande contracten zouden daarbij wel buiten schot blijven.
  • Het belastingvoordeel voor pensioensparen blijft bestaan, maar de bedoeling is om niet langer te werken met twee systemen, waarbij het voordeel afhankelijk is van het bedrag dat je jaarlijks opzijzet. Dat zegt Marc Van de Gucht, directeur-generaal van de vereniging van Belgische vermogensbeheerders Beama, aan MoneyTalk op basis van een betrouwbare bron.

Twee belastingvoordelen

De details: Sinds 2018 bestaan er twee belastingvoordelen wanneer je aan pensioensparen doet.

  • Je kan tot 30 procent van de gestorte premies terugvorderen via de personenbelasting wanneer je jaarlijks maximaal 990 euro spaart voor jouw pensioen.
  • Dat fiscaal voordeel zakt tot 25 procent voor wie tussen 990 en 1.270 euro spaart.
  • Je doet op fiscaal vlak meer profijt bij het tweede systeem zodra je minstens 1.188 euro per jaar opzijzet.
  • Zo’n 10 procent van het totale bedrag aan pensioensparen wordt in die hoogste schijf gestort.

Geen indexering: Van de Gucht vindt het een jammerlijke zaak dat de afschaffing van het hogere maximumbedrag op tafel ligt. Hij merkt daarbij op dat de plafondbedragen dit jaar niet werden geïndexeerd, ondanks de torenhoge inflatie. “Als het plafond van 1.270 euro toch wegvalt, is het absoluut nodig dat het plafond van 990 euro wordt geïndexeerd”, klinkt het.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.