Venezuela brengt biljet van 1 miljoen bolivar in omloop; geldig voor de aankoop van één kilogram tomaten

In Venezuela is de Centrale Bank gestart met de uitgifte van een reeks nieuwe bankbiljetten. De bank maakte bekend drie nieuwe biljetten in omloop te brengen. Het biljet met de laagste waarde vertegenwoordigt een bedrag van 200.000 bolivar. Daarnaast komen ook biljetten met een waarde van 500.000 bolivar en 1 miljoen bolivar op de markt. De operatie van de Venezolaanse nationale bank toont vooral de omvang van de hyperinflatie waarmee het land moet afrekenen.

Het biljet van 1 miljoen bolivar vertegenwoordigt op de wisselmarkt immers slechts een waarde van 0,52 dollar of 0,44 euro.

Voorthollende inflatie

De voorbije jaren heeft de Venezolaanse regering herhaaldelijk gepoogd om met het drukken van nieuwe bankbiljetten in verschillende coupures de voorthollende inflatie te kunnen opvangen. ‘De nieuwe biljetten zullen de huidige coupures aanvullen en optimaliseren, zodat aan de eisen van de nationale economie kan worden voldaan’, merkt de Venezolaanse regering in een commentaar dan ook op.

Maar met een jaarlijkse inflatie van 2.665 procent – opgetekend in januari – is het gebruik van Venezolaans papiergeld nagenoeg volledig verdwenen. In de transacties vertegenwoordigt cash geld in Venezuela nog amper 2 procent van de totale betalingen. Winkels geven bij hun koopwaar vaak geen prijzen meer aan. Wanneer dat toch gebeurt, wordt meestal met Amerikaanse dollar gerekend. Inmiddels zou de jaarlijkse inflatie al tot meer dan 3.000 procent zijn opgelopen.

De Venezolaanse economie is de voorbije zeven jaar in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Het land moet afrekenen met economische sancties die de Verenigde Staten, de Europese Unie en een reeks andere landen aan het regime van de socialistische Venezolaanse president Nicolas Maduro hebben opgelegd.

De impact van die sancties werd nog verergerd door de dalende prijzen op de wereldwijde oliemarkt. Venezuela kreeg daardoor veel minder inkomsten voor zijn petroleumproductie, de belangrijkste pijler van de economie van het Zuid-Amerikaanse land. Onder die ongunstige omstandigheden werd Venezuela steeds meer met een gapend begrotingstekort geconfronteerd. Die situatie was voor de Venezolaanse centrale bank aanleiding om steeds meer bolivars te drukken.

Openbaar vervoer

Waarnemers zeggen echter dat de uitgifte van de nieuwe biljetten weinig zal baten. ‘De bank beschikt zelfs niet over de nodige financiële middelen om voldoende bankbiljetten te produceren en te distribueren’, merken ze op.

De laatste uitgifte van nieuwe bankbiljetten door de Venezolaanse centrale bank dateert van twee jaar geleden. Toen bracht de instelling biljetten van 10.000 bolivar, 20.000 bolivar en 50.000 bolivar in circulatie. Die biljetten vertegenwoordigden toen nog een waarde van respectievelijk 1,62 dollar, 3,25 dollar en 8,14 dollar.

In Venezuela kunnen consumenten voor een bedrag van 1 miljoen bolivar momenteel een klein blik cola of een kilogram tomaten kopen. De nieuwe biljetten zouden in realiteit nauwelijks alleen voor het transport met de bus of de trein kunnen worden gebruikt. Het Venezolaanse openbare vervoer is een van de weinige diensten die nog op basis van de bolivar werken.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20