In Venezuela is het oppompen van petroleum volledig stilgevallen. De olieplatforms van Venezuela zijn volledig verlamd geraakt omdat het land zijn productie niet kan verkopen. Dat staat in een rapport van het bedrijf Baker Hughes, toeleverancier voor de oliesector. De crisissituatie moet worden toegeschreven aan het embargo dat de Verenigde Staten tegen Venezolaanse olie heeft uitgesproken.
Het Zuid-Amerikaanse land heeft voor zijn petroleum dan ook geen afnemers meer.
Opslag
De voorbije maand was er in Venezuela geen enkel platform voor de winning van ruwe olie meer actief. In dezelfde periode vorig jaar waren er nog meer dan twintig platformen operationeel. Twintig jaar daarvoor telde het land nog meer dan honderd actieve platformen.
Venezuela bezit de grootste oliereserves ter wereld. In het verleden vormde dat product voor het land een belangrijke bron van inkomsten, maar onder de achtereenvolgende socialistische presidenten Hugo Chavez en Nicolas Maduro kwam Venezuela in een ongeziene crisis terecht.
Vorig jaar stelden de Verenigde Staten een embargo in tegen het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee wou de Amerikaanse president Donald Trump het socialistische regime van Venezuela neerhalen.
Tot twee jaar geleden voerde Venezuela dagelijks een half miljoen vaten ruwe olie uit naar de Verenigde Staten. Door het embargo is de export van de Venezolaanse petroleum echter compleet stilgevallen. De opgepompte voorraden moesten dan ook in eigen land worden opgeslagen.
Maar ook daarvoor heeft Venezuela nu geen ruimte meer beschikbaar. Het land ontbeert tevens de middelen om de olie vloeibaar te maken. In mei viel de productie terug tot een dieptepunt dat in tachtig jaar niet meer was opgetekend. Dat fenomeen versterkte nog de zware economische crisis die het Zuid-Amerikaanse land al lange tijd teistert.
Iran
Twaalf jaar geleden produceerde Venezuela nog gemiddeld 3,2 miljoen vaten olie per dag. In mei was er volgens cijfers van de Opec, de Organization of Petroleum Exporting Countries, nog sprake van amper 570.000 vaten.
Volgens Juan Guaidó, de Venezolaanse oppositieleider, zijn de problemen het gevolg van de zware corruptie, het wanbeheer en de incompetentie waarmee het land wordt bestuurd. De Venezolaanse regering wijst echter met een beschuldigende vinger naar de Amerikaanse sancties.
Venezuela heeft ook geen geld meer om verwerkte petroleumproducten in te voeren. Daardoor viel het land in maart dit jaar zonder brandstof. De grootste nood kon alleen worden gelenigd door de komst van vijf Iraanse olietankers, die het Zuid-Amerikaanse land met anderhalf miljoen vaten kwamen bevoorraden.