Veiligheidswet of persmuilkorf? Oppositie kan Franse wet tegen verspreiden beelden politie niet afblokken

Dinsdag wordt in het Franse parlement, de Assemblée, gedebatteerd en finaal gestemd over de omstreden ‘Loi Sécurité Globale’. Omstreden, want artikel 24 van die wet verbiedt het verspreiden van beelden van politieagenten in actie op sociale media. Ter bescherming van de politie die almaar vaker wordt bedreigd, klinkt het bij de meerderheid. Een inbreuk op de persvrijheid, stellen tegenstanders.

De ‘Loi Sécurité Globale’ was lange tijd een stukje saaie technische wetgeving, die erop gericht was om de politiediensten in Frankrijk beter te organiseren. Maar daar kwam verandering in toen minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin het intussen beruchte artikel 24 toevoegde.

Dat artikel maakt het voortaan strafbaar om ‘beelden te verspreiden van het gelaat of een ander herkenbaar kenmerk’ van agenten als die tot doel hebben ‘de fysieke of psychische integriteit’ van die agenten te bedreigen. De strafmaat is niet min: een boete van 45.000 euro en een gevangenisstraf van 1 jaar. Strikt genomen verbiedt de wet dus niet om te filmen, maar al wat er nadien met de beelden gebeurt, loopt in het vizier van de wetgever.

Opruiende berichten

Darmanin beweert dat het een belofte is die hij wel moest inlossen. Hij wijst op een toename van opruiende berichten op sociale media, waar op basis van de beelden wordt opgeroepen tot geweld tegen de ordediensten.

De oppositie en journalistenorganisaties reageren fel, en noemen het een disproportionele reactie op dat probleem. Ze stellen dat de wet de facto tot ‘automatische censuur’ zal leiden. Amnesty International vreest een toename van gewelddadige politie-interventies.

Macron

De wet geniet echter de steun van La République En Marche, de partij van president Emmanuel Macron, en Agir, een centrumrechtse partij die zich in 2017 afsplitste van Les Républicains van Nicolas Sarkozy. De kans is dus klein dat het wetsvoorstel nog sneuvelt op de vloer van de Senaat. Volgende halte dan: het Franse Grondwettelijk Hof.

Al kan de actualiteit de debatten nog doorkruisen. Afgelopen nacht ruimde de politie een migrantenkamp in Parijs op. Uit beelden die daarvan op sociale media belandden, blijkt dat een aantal agenten wel bijzonder brutaal te werk ging. In die mate zelfs dat minister Darmanin niet anders kon dan verontwaardigd reageren. Heel wat journalisten, die al op scherp staan door het wetsvoorstel, spreken van ‘de nacht der schaamte’.

Vraag is of dat zal volstaan om het huidige wetsvoorstel alsnog onderuit te halen. Darmanin maakt zich sterk dat de wet niet gericht is tegen het filmen van politie an sich, maar tegen het verspreiden van beelden en daarbij oproepen tot geweld tegen de ordediensten. ‘De pers zal mogen blijven filmen, burgers zullen mogen blijven filmen’, benadrukte de minister. ‘Wat niet meer mag, is oproepen tot geweld tegen de politie.’ Rest de vraag: hoe moet een agent op het terrein, in volle interventie, inschatten wat de intenties zijn van de persoon die hem aan het filmen is?

Meer