Veilig het internet op in je hotel

Wanneer je op reis bent, gebruik je waarschijnlijk met regelmaat het wifi-netwerk van je hotel. Even vanuit je hotelkamer opzoeken waar je later zult eten of waar je naartoe kunt wandelen is makkelijk en zo gebeurd. Er zitten echter risico’s verbonden aan het gebruik van openbare netwerken, waar lang niet iedereen zich bewust van is. 

Het lijkt misschien ongevaarlijk, even iets opzoeken op het internet via een gratis netwerk. Helaas weten ook hackers de weg naar deze netwerken maar al te goed te vinden. Zij kunnen via zo’n netwerk snel en ongemerkt jouw persoonlijke gegevens buitmaken. Bedenk je hoe gemakkelijk je even in- en uitlogt: zo makkelijk is het ook voor een cybercrimineel om op het web te verschijnen en weer te verdwijnen.

Neppe wifi-netwerken: opgepast!

Naast inloggen op gratis netwerken komt er nog een gevaar kijken bij het gebruik van openbare wifi-netwerken op vakantie. Een hacker kan bijvoorbeeld een netwerk namaken. 

Stel dat je in Hotel City Centre verblijft en gebruik kunt maken van de openbare wifi van het hotel. Maar terwijl je verbinding wilt maken, zie je twee netwerken: ‘Hotel_City_Centre’ en ‘Hotel-CityCentre’. Zouden ze allebei van het hotel zijn, of heeft een kwaadwillende een van deze twee netwerken aangemaakt om reizigers in de val te lokken?

Om antwoord te krijgen op die vraag, kun je het beste controleren welk netwerk officieel van het hotel is. Vaak staat de netwerknaam vermeld op een bordje bij de receptie of in de hotelkamer. Kijk dus goed wat het officiële netwerk van het hotel is, voordat je verbinding maakt. Daarmee voorkom je dat hackers jouw gegevens in handen krijgen.

Veilig internetten met een VPN

Naast voorzichtig zijn op internet, zijn er ook nog beveiligingsmaatregelen die je kunt treffen op je apparaat. Een makkelijke en goede manier om je smartphone, laptop of tablet te beveiligen, is met behulp van een VPN (virtual private network). 

Nog onbekend met de term VPN? Raadpleeg dan uitleg over VPN diensten. Kort gezegd helpt een VPN bij veiliger internetten. Je bent anoniemer, hebt meer privacy en bovendien kunnen buitenstaanders jouw gegevens niet te pakken krijgen.

Een VPN-verbinding leidt jouw internetverkeer van je eigen wifi-netwerk om via een extra server. Die extra server maakt internetten veiliger. Alles wat je doet op internet wordt namelijk versleuteld verstuurd. Andere internetgebruikers kunnen dan niet meer precies zien wat je bijvoorbeeld invoert als logingegevens, maar kunnen enkel ellenlange reeksen codes inzien. 

Naast versleutelen zorgt de server er ook voor dat je anoniemer bent op internet. Normaal gesproken kunnen andere internetgebruikers op basis van jouw IP-adres je locatie bepalen. Met een VPN-verbinding ingeschakeld, krijgen ze enkel inzage in het IP-adres van de extra server die zich op een andere locatie bevindt dan jij.

Andere voordelen van een VPN

Naast veiligheid heeft het gebruik van een VPN nog andere voordelen. Zo kun je er ook in het buitenland Vlaamse televisie mee streamen (wanneer je verbinding maakt met een Vlaamse VPN-server). Zo hoef je geen enkele film, serie of sportwedstrijd te missen tijdens je vakantie!

Meer