‘Veertig procent bedrijven kan binnenkort heropstarten’

Bijna drie op de tien ondernemingen zijn opnieuw opgestart. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Op korte termijn zou al 41 procent van de bedrijven kunnen heropstarten, blijkt woensdag uit een bevraging van Voka bij 1.044 bedrijven.

‘Steeds meer bedrijven willen de draad terug oppikken. Het is ook duidelijk dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen om hun medewerkers veilig terug aan de slag te laten gaan. We vragen nu ook van de overheden, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep om een slim en gefaseerd exitplan zodat de economie veilig kan heropstarten’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

40 procent

Momenteel is ongeveer een derde van de bedrijven aan het werk. Nog eens 13 procent van de ondernemingen zal de komende veertien dagen opnieuw draaien, weet Voka.

Ook de mate waarin de activiteiten opgevoerd of heropgestart worden, zit in de lift. Een nipte meerderheid van de bedrijven (53 procent) wil voor minstens 75 procent heropstarten, nog eens een derde zegt minstens de helft van de activiteiten te kunnen uitvoeren, klinkt het verder.

Volledig aangepaste organisatie

‘Zolang er geen vaccin is of andere medische oplossingen om dit virus definitief te verslaan, zullen we creatief én voorzichtig moeten blijven, dat is duidelijk. Social distancing zal in en buiten onze ondernemingen het nieuwe normaal worden’, erkent Maertens. Hij wijst er tot slot op dat twee op de drie ondernemingen hun werkorganisatie intussen volledig hebben aangepast.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20