Vastgoedsector vraagt tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent voor nieuwe woning

Om ook de immobiliënsector een duwtje in de rug te geven na de coronacrisis, vraagt belangenvereniging Upsi-BVS om een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor nieuwe woningen.

Tijdens het eerste trimester, met nog net de eerste coronamaand erin, viel het aantal verkopen van nieuwe woningen met de helft. Het aantal hypothecaire kredieten daalde met 22 procent en in april was dat zelfs 44 procent. Het relanceplan van de overheid laat de vastgoedsector echter in de kou staan, liet de sector eerder al optekenen.

9.000 euro

Daarom vraagt Upsi-BVS nu een btw-verlaging. Niet op het hele bedrag, maar op de eerste 60.000 euro. Concreet betekent dat een korting van 9.000 euro. De sector vraagt geen onderscheid tussen een huis waar u wil gaan wonen of een huis als investering.

In een persbericht vraagt de vereniging om die specifieke btw-verlaging te laten doorgaan vanaf 1 juli. Traditioneel worden er over de zomer minder huizen en appartementen verkocht. Daarmee kan de sector dan overzomeren.

Budgetneutraal

Olivier Carrette, voorzitter van de vereniging, zegt dat de sector al inspanningen heeft geleverd. ‘We hebben een veelvoud aan initiatieven genomen, met naleving van de gezondheidsmaatregelen: steun aan de handelaars in financiële moeilijkheden dankzij het toekennen van een vrijstelling van de huurgelden en steun aan de studenten voor de betaling van hun koten.’

Nog volgens de vereniging zou de maatregel budgetneutraal zijn omdat de terugverdieneffecten te groot zijn. De aanmoediging moet een aankoop van een huis aantrekkelijker maken op een moment dat er veel onzekerheid is. Tijdens de financiële crisis van 2008 was er ook al een vergelijkbare maatregel, stelt het Upsi-BVS. ‘Deze btw-verlaging is een noodzaak, niet enkel voor de sector, maar voor de hele economie van ons land.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20