Vastgoedsector naar Raad van State tegen verbod plaatsbezoeken

De Vlaamse en Waalse vastgoedfederaties CIB Vlaanderen en Federia zullen naar de Raad van State stappen tegen het verbod op plaatsbezoeken voor immomakelaars. Dat bevestigt een woordvoerder van CIB.

Volgens de federaties mist het verbod juridische grond. De sector ziet in het ministerieel besluit over de coronamaatregelen geen basis voor een verbod op huisbezichtigingen.

In een FAQ op de website over de maatregelen, zegt de overheid echter wel dat het verboden is. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bevestigde maandag dat er een verbod is.

‘Er wordt nergens in de tekst (van het ministerieel besluit, red.) een verbod van plaatsbezoeken opgelegd’, zegt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen. ‘Een FAQ heeft volgens de juristen die we hebben geraadpleegd, helemaal geen dwingend karakter. Het is bovendien te gek voor woorden dat notarissen wel nog plaatsbezoeken mogen afleggen. Alsof die minder besmettelijk zouden zijn dan een makelaar.’

De makelaars worden volgens de vastgoedfederatie al geconfronteerd met ‘schrijnende verhalen’ van mensen die een woning verkocht of verhuurd hebben en nu de markt op willen gaan, maar het niet meer kunnen. ‘Daar is het ons vooral om te doen. Er is een diepmenselijke kant aan dit verhaal’, aldus Thijs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20