Een woning kopen in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden werd in 2020 een stuk duurder. De prijzen voor woonhuizen stegen gemiddeld met 6,7 procent in vergelijking met 2019. De prijzen voor appartementen namen met 7 procent toe. Dat blijkt uit de zogeheten Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
Door de exuberante prijzen vallen steeds meer jonge gezinnen uit de boot, zo blijkt uit de cijfers. In 2020 waren er veel minder jonge gezinnen op de woningmarkt. Ook het wegvallen van de woonbonus verklaart dat fenomeen deels. Maar het verschijnsel is vooral te merken in de vijf provinciehoofdsteden, waar de prijzen het sterkst gestegen zijn.
Twee jaar geleden was 30,1 procent van de vastgoedkopers in de provinciehoofdsteden nog 30 jaar of jonger. In 2020 was dat aandeel gezakt tot 27,9 procent. Op nationaal niveau daalde het aantal kopers dat 30 jaar of jonger was het afgelopen jaar met bijna een vijfde.
‘Het feit dat jonge kopers minder actief waren in de provinciehoofdsteden is een aandachtspunt. We merken dat het voor vele jonge koppels geen evidente zaak is om een betaalbare woning te vinden in het centrum van de stad. Zeker als ze zonder financiële steun van hun ouders een woning willen kopen. Jonge singles hebben het nog moeilijker’, zegt Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be.
Duurste huizen in Leuven
De hoofdstad van Vlaams-Brabant was vorig jaar de duurste stad om een huis te kopen. Daar betaalde je in 2020 gemiddeld 404.149 euro voor een eigen stek, dat is 9,1 procent meer dan het jaar ervoor. In het centrum kost een huis gemiddeld 448.605.
‘De stad blijft een zeer gegeerde plek om te wonen. De aanwezigheid van de studenten staat garant voor een stabiele huurmarkt. Maar ook de uitbreiding van de economische activiteit rond de universiteit, gecombineerd met een “terug naar de stad”-trend die zich voortzet, is een troef’, vindt notairs Jean-Michel Bosmans. ‘Het aanbod is eerder beperkt. Een groot aantal nieuwbouwprojecten duwt de prijs omhoog. Wellicht heeft Corona ook de vraag naar huizen met tuin doen toenemen, waardoor de huizenmarkt net iets meer stijgt’, gaat hij verder.
Duurste appartementen in Gent
Appartementen zijn dan weer het duurst in Gent. Een appartement kost er gemiddeld 288.184 euro. Wat woonhuizen betreft is het de op één na duurste provinciehoofdstad, met een gemiddelde prijs van 337.283 euro.
‘Een huis met een tuintje in Gent is voor jonge gezinnen stilaan niet meer betaalbaar, maar dat schrikt niet iedereen af. De aantrekkingskracht van de stad blijft ervoor zorgen dat ook jonge mensen daar willen wonen. Wie een huis met tuintje wil, kan dit wel nog terugvinden in de randgemeenten, maar daar ook zijn de prijzen snel aan het stijgen’, legt notaris Maarten Duytschaever uit.
Goedkoopste huizen in Hasselt
De goedkoopste provinciehoofdstad om een huis te kopen bevindt zich in Limburg, je telt er gemiddeld 292.160 euro voor neer. Ook hier is de prijs gestegen, met 6,1 procent. De appartementsprijzen in Hasselt waren zoals in 2019 het tweede goedkoopst van de Vlaamse provinciehoofdsteden – gemiddeld 237.327 euro – maar de stijging was er wel het grootst.
‘Dit is wellicht opnieuw te verklaren door de vele nieuwbouwprojecten in het centrum. De gemiddelde prijsstijging van huizen in Hasselt (met 6,2 procent) was niet zo hoog vergeleken met de andere provincies en bleef trouwens ruim onder de gemiddelde prijsstijging van woonhuizen in de provincie’, verklaart notaris Myrrhine Vrolix.
Goedkoopste appartementen in Antwerpen
In de grootste stad van Vlaanderen vindt men de goedkoopste appartementen, aan een gemiddelde prijs van 223.764 euro. De prijzen van een woonhuis stegen er met gemiddeld 7,8 procent tot 320.962 euro. Er zijn wel grote lokale verschillen, zo kost een huis in het centrum van de stad al gauw 474.602 euro. In de deelgemeente Merksem is dat gemiddeld 261.073 euro.
‘Wonen in het kloppend hart van de stad, waar alles op wandelafstand ligt, blijft bijzonder aanlokkelijk. De interesse voor woningen die daar te koop staan, is dan ook enorm. De prijsstijgingen die we daar zien, zetten zich ook door in de districten rond het centrum waar vastgoed ook zeer gegeerd is. Je woont er niet ver van het centrum dat vlot bereikbaar is’, zegt notaris Jelle Van Hove.
Stijgende appartementsprijzen in Brugge
In Brugge betaalt men gemiddeld 308.490 euro voor een huis, een stijging met 4,2 procent tegenover 2019.
Een appartement kost gemiddeld 259.928 euro.
‘Opvallend hier is dat de woningprijzen niet zoveel gestegen zijn, maar de appartementen wel’, zegt notaris Bart Van Opstal. ‘De vraag is groot en het aanbod klein.’
Lees ook: