Vastgoedprijzen blijven stijgen ondanks hogere rente

Vastgoedprijzen blijven stijgen ondanks hogere rente
Foto’s ERA / Immoweb

De hypotheekrentes zijn in het voorbije anderhalve jaar fors gestegen. Dat koelt de vastgoedmarkt af, maar niet in die mate dat de prijzen dalen, zo blijkt uit de jongste Notarisbarometer. Zo kost een huis in Vlaanderen gemiddeld 2,3 procent meer dan in 2022.

Waarom is dit belangrijk?

Met prijzen die licht stijgen of stabiliseren en leenkosten die een pak hoger liggen dan een jaar of twee geleden, wordt het voor kandidaat-kopers moeilijker om een eigen stek te kopen.

In het nieuws: De Notarisbarometer schetst een beeld van de Belgische vastgoedmarkt in de eerste negen maanden van dit jaar. Enkele conclusies:

  • Het aantal transacties ligt zowat 3 procent lager tegenover een jaar eerder. Dat komt niet helemaal onverwacht. Door het verstrakkende beleid van de Europese Centrale Bank zijn de hypotheekrentes in het voorbije anderhalve jaar flink de hoogte ingegaan.
  • Maar van een zware terugval is geen sprake. Tegenover de eerste maanden van het precoronajaar 2019 is er bijvoorbeeld een stijging met ruim 10 procent te zien qua aantal vastgoedtransacties.
  • De dalende prijzen die sommige economen voorspellen, blijven vooralsnog uit. De prijzen gaan nog steeds licht hoger, maar wel in een trager tempo dan de inflatie.
  • Het aandeel jonge kopers staat onder druk, wat kan erop kan wijzen dat er een probleem is op het vlak van betaalbaarheid voor de jonge, minder kapitaalkrachtige kandidaat-kopers. In de eerste negen maanden van 2023 was een koper gemiddeld 39,5 jaar oud.

Vlaams-Brabant duurste provincie

Ingezoomd: Hoeveel kost een huis in Vlaanderen?

  • In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste negen maanden van het jaar gemiddeld 355.941 euro voor een huis. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2022 ging het om een prijsstijging met 2,3 procent. Dat is dubbel zo snel als in Wallonië.
  • In alle Vlaamse provincies is er sprake van prijsstijgingen. Daardoor is ook in Limburg, de goedkoopste provincie voor huizen, de gemiddelde huisprijs tot boven de grens van 300.000 euro geklommen.
  • De duurste provincies zijn traditioneel Vlaams-Brabant en Antwerpen, met gemiddelde prijzen van respectievelijk 417.079 euro en 380.564 euro.

Ingezoomd (2): Ook appartementen duurder.

  • In Vlaanderen klokt de gemiddelde prijs van een appartement af op 277.775 euro. De prijs stijgt met 3,9 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2022.
  • In Wallonië stijgt de prijs met 2,3 procent, naar een gemiddelde prijs van 203.535 euro.
  • In Brussel kost een appartement gemiddeld 285.338 euro, een stijging van 1,5 procent.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.