Vastgoedkantoren ten oorlog over huisbezoeken tijdens lockdown

Vastgoedmakelaars en Binnenlandse Zaken zijn het niet eens over de impact van de coronamaatregelen. Dat vastgoedmakelaars een huisbezoek niet mogen begeleiden, betekent volgens hen namelijk niet dat die niet mogen doorgaan.

In het nieuws: Enkele grote vastgoedmakelaars laten huisbezoeken toch doorgaan. Daarbij is de makelaar niet aanwezig, maar begeleid het gezin dat in het huis woont, de potentiële koper. Dat toonde VRT aan.

Kan dat? Nou, daar gaat de discussie precies over. In het ministerieel besluit staat dat vastgoedmakelaars niet bij een huisbezoek mogen zijn. Volgens de makelaars betekent dat dat een digitale rondleiding, terwijl de potentiële kopers in het huis rondlopen, dus wel mag.

Helaas voor de makelaars: Minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen duidelijk gezegd dat een huisbezoek echt niet kan doorgaan. Tenminste, als er iemand in het huis is. Een rondleiding kan dus niet, een bezoek zonder dat er iemand anders in het huis aanwezig is, wel.

Letterlijk: ‘Plaatsbezoeken kunnen alleen maar doorgaan als er niemand anders dan de kandidaat-koper of -huurder in het pand aanwezig is’, stelt Verlinden bij VRT. Makelaars, verkopers en huurders moeten dus buiten wachten.

De redenering: Hoewel een rondleiding met digitale assistentie in theorie wel mag, moeten de potentiële bezoekers wel degelijk op bezoek bij een gezin. En dat mag niet volgens de huidige coronaregels.

Hoe zat dat weer?: Ieder huishouden mag per lid maximaal eenzelfde duurzaam onderhouden nauw contact per zes weken per keer in huis ontvangen.

Met andere woorden: per lid van uw gezin zou u eventueel één persoon kunnen ontvangen en die rondleiden. Maar dat is dan ook meteen de enige persoon die u de komende zes weken mag zien. Daarnaast mag een koppel dat een huis zoekt, absoluut niet samen het huis gaan bekijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20