Vastgoed vliegt de deur uit: ongezien aantal aankopen in eerste zes maanden

Het is druk op de vastgoedmarkt. Het aantal transacties is in de eerste helft van 2021 met wel 16,7 procent toegenomen vergeleken met dezelfde periode in 2019. Dat was het vorige recordjaar. Nog nooit eerder was de toename zo groot, blijkt uit cijfers van de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat. 

“Onze vastgoedmarkt zit in een uitzonderlijke fase”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “Misschien is er zelfs sprake van een FOMO-effect (fear of missing out), waardoor kopers zich extra gretig op vastgoed storten.”

Tegenover 2020 is de activiteit op de huizenmarkt met 30 procent gestegen. Dat komt natuurlijk door de lockdown in die periode, de markt heeft toen stilgelegen. “Maar ook in vergelijking met de eerste maanden van 2019 zien we een stijging van net geen zeventien procent”, stelt Van Opstal. “Het is kiezen of verliezen op de markt. Een beslissingsperiode van enkele dagen kan niet meer.”

Hogere prijzen

Door de activiteit stijgen ook de prijzen, al zijn die minder extreem dan in 2020. Woonhuizen in heel België werden gemiddeld 4,5 procent duurder dan vorig jaar, en de appartementen 4 procent. In Vlaanderen zijn de prijsstijgingen nog hoger. Daar is een woonhuis zo’n 5,1 procent duurder, tot een gemiddelde prijs van 322.217 euro.

Woonsten in en rond de centrumsteden zijn enorm gewild. Vooral als die ook een tuin hebben. Een appartement in Vlaanderen werd 4,6 procent duurder, tot 259.340 euro. In Oost-Vlaanderen stegen de prijzen van huizen met 6,7 procent en die van appartementen zelfs met 10,2 procent.

Kopers zijn voornamelijk jong (onder 30 jaar) en op zoek naar een eigen woonst of investeerders die beleggen in vastgoed. Opmerkelijk is dat kopers steeds ouder worden. Wie tussen 31 en 50 is, koopt nu meer dan in 2016. Het aantal jongere kopers daalde tot 24,2 procent.

“Onze markt is stabiel”

De prijzen stijgen wel minder snel dan in onze buurlanden. Volgens cijfers van Eurostat stegen de prijzen daar tussen de 5 en 15 procent. “Onze vastgoedmarkt is altijd al een stuk stabieler geweest in vergelijking met andere landen. Dat was zo bij de financiële crisis, maar ook bij de coronacrisis. Dat komt omdat België traditiegetrouw een groot aanbod heeft. Minder vastgoed zit in vennootschappen en meer dan 70 procent van de particulieren is eigenaar”, zegt Van Opstal.

“Toch zou ik kopers aanraden niet te snel te kopen. Het gaat voor de meesten onder hen om de belangrijkste investering in hun leven. Wie de luxe heeft om te kunnen wachten, kan best niets overhaasten. Hopelijk koelt de markt wat af tijdens de zomermaanden. Op dit ogenblik zitten we in een uitzonderlijke situatie: investeerders zijn bijzonder actief, sommige panden zijn zeer gegeerd, en het aanbod is ook minder groot dan een aantal jaar geleden.”

(jvdh)

Meer