Berlijn op weg naar referendum voor onteigening grote vastgoedeigenaars

De Duitse hoofdstad Berlijn kan mogelijk worden gedwongen om delen van de vastgoedportefeuille van de grote immobiliënbedrijven zoals Vonovia of Deutsche Wohnen te onteigenen. Er zal over het Berlijnse woningbestand immers een referendum moeten worden georganiseerd. Dat hebben een aantal actiegroepen, die voor betaalbare huurwoningen in de Duitse hoofdstad ijveren, gemeld.

De actievoerders zouden met een petitie voor het referendum immers meer dan 340.000 handtekeningen hebben verzameld. Voor de organisatie van het referendum waren minstens 175.000 handtekeningen noodzakelijk.

Betaalbare woningen

Berlijn worstelt met een tekort aan betaalbare woningen. Een groot deel van het lokale vastgoed is in handen van grote immobiliëngroepen zoals Vonovia en Deutsche Wohnen. Die dominante positie van de privésector heeft de huurprijzen in Berlijn sterk opgevoerd. Delen van de bevolking zouden daardoor worden gedwongen om naar de goedkopere rand rond de Duitse hoofdstad te verhuizen.

Om het probleem aan te pakken hadden de autoriteiten beslist de huurprijzen in Berlijn te bevriezen. Vonovia en Deutsche Wohnen gingen tegen die maatregel echter bij het Duitse hooggerechtshof met succes in beroep.

De kortingen die door de maatregel op de huur moesten worden doorgevoerd, moesten daardoor worden terugbetaald. Dat heeft voor duizenden Berlijners aanzienlijke financiële gevolgen gehad. Vele inwoners van de stad hebben protestacties tegen de vastgoedgroepen opgezet.

Ooit stond Berlijn bekend als een internationale metropool met een relatief goedkoop vastgoed. Die situatie is echter totaal veranderd. De Duitse hoofdstad heeft immers door zijn populariteit veel nieuwe inwoners – uit andere delen van het land, maar ook uit het buitenland – aangetrokken.

Daarvan profiteerden de vastgoedbezitters om hun prijzen sterk op te drijven. Omdat in Berlijn woningen en appartementen vooral worden gehuurd, moet de Duitse hoofdstad dan ook met een kwetsbare vastgoedsector afrekenen. Politici voelen daardoor een grote druk om met een oplossing te komen.

Nieuwbouw

De actievoerders vragen dat de overheid tot de onteigening zou overgaan van vastgoedgroepen die in Berlijn meer dan drieduizend appartementen bezitten.

Vonovia, dat inmiddels Deutsche Wohnen heeft overgenomen, heeft als compromis aangeboden om ongeveer 20.000 appartementen aan de Berlijnse overheid te verkopen en 13.000 nieuwe flats te bouwen. Ook zou Vonovia beloven toekomstige verhogingen van de huurprijzen te beperken.

Een aantal vastgoedexperts waarschuwen echter dat de aankoop van de appartementen voor de Berlijnse overheid bijzonder duur zou kunnen uitvallen. Volgens de experts zou met dat budget beter voor nieuwbouw worden gekozen.

Meer