Berlijn koopt stad op om huurprijzen naar beneden te drukken

Berlijn heeft recentelijk de aankoop van een 2.000-tal appartementen aangekondigd. Eind september had de stad ook al ongeveer 6.000 exemplaren op de kop getikt. De rood-groene coalitie wil zo de huurprijzen naar beneden drukken.

Concreet gaat het nu om 2.142 appartementen en 33 commerciële eenheden met bouwjaren tussen 1975 en 1993. Berlijn telde er 358 miljoen euro voor neer. Burgemeester Michael Müller heeft alvast aangegeven dat hij van plan is om via de zes gemeentebedrijven in Berlijn nog meer appartementen aan te kopen.

De maatregelen past in zijn beleid van ‘Bauen-Kaufen-Deckeln’, een strategie om de huurprijzen in Berlijn naar beneden te drukken. ‘Baufen’ en ‘Kaufen’, want de gemeente bouwt en koopt appartementen op om die nadien aan een betaalbare prijs te verhuren.

‘Deckeln’ – of ‘in toom houden’ – verwijst naar de maatregel die huisbazen verbiedt hun huurprijzen naar omhoog te trekken. Hier kwam veel kritiek op van vastgoedbedrijven, maar ook van Angela Merkel (CDU). Een woordvoerder van de bondskanselier gaf aan dat CDU de wet zou betwisten in het hooggerechtshof.

Lees ook:
Grootste vastgoedbedrijf van Berlijn zet nieuwe projecten stop wegens bevriezing huurprijzen
Berlijn bevriest huurprijzen om huisvesting betaalbaar te houden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20