Is het te laat om bitcoin te kopen? Dit denken de experts

Een jaar geleden was cryptomunt bitcoin maar liefst 800% minder waard. Toen tikte de munt plotsklaps de kaap van 40.000 dollar aan. Nu is bitcoin ietwat gestabiliseerd. Maar is het te laat om te kopen?

Als u in 2017 bitcoin kocht, voor de grootste cryptomunt de eerste keer 20.000 dollar waard was, dan stelt u zich de vraag niet. Maar zelfs wie in december bitcoin kocht aan 25.000 dollar, lijkt nu bitcoin in de solden te hebben gekocht. De voorbije week bleef bitcoin stabiel bij ongeveer 35.000 dollar, maar is dat nog de moeite voor de investeerder?

Welke investeerder bent u?

Om te beginnen is het belangrijk om naar het profiel van investeerders te kijken. Als particulier zou het wel eens te laat kunnen zijn om een zinvol bedrag in bitcoin te investeren. Zowat een derde van de Amerikanen heeft minder dan 5.000 dollar spaargeld, daar heeft u dus nauwelijks een bitcoin voor.

Maar de realiteit is dat voor institutionele investeerders, een instapprijs van 15.000 of 30.000 dollar eerder weinig verschil maakt. Hoe hoger de instapprijs, hoe hoger het potentiële verlies, dat is zeker. Maar bitcoin is een alternatieve markt, die wars van de beurs beweegt en dit jaar een goede afdekking voor andere risicovolle investeringen bleek. Het blijft echter een bijzonder volatiele munt, met intrinsieke risico’s.

Lees ook: Bitcoin in vrije val: 200 miljard kwijt op een dag tijd

Hoe laag kan bitcoin gaan?

Hoeveel kan u potentieel verliezen? Bij bitcoin is dat een belangrijke vraag. Maar 2020 leek het jaar van de volwassenwording, en dat is ook de mening van bitcoinwatcher Joaquim Matinero Tor. Hij zegt aan financieel blad Finance Management: ‘Ik denk dat de prijs van bitcoin nog onder de 18.000 dollar zal zakken en dan opnieuw zal stijgen. Zogenaamde whale investors, die grote investeringen doen in bepaalde sectoren, zullen bitcoin in de ramsj zetten als het financiële jaar afloopt. Dus het zou een rollercoaster kunnen worden voor bitcoin in januari.’ Volgende week verlopen alvast ettelijke miljarden aan bitcoinopties. Matinero Tor lijkt dus gelijk te hebben.

‘Maar bitcoin moet al 50 procent zakken om naar 16.500 dollar gaan, dat is het niveau van Thanksgiving 2020.’ Zelfs bij grote volatiliteit is de schade voor eerdere investeerders, die aan ‘hoge’ prijzen kochten in 2020, eerder beperkt. Dat gezegd zijnde verloor bitcoin al eerder de helft van zijn waarde, het is dus geen onwaarschijnlijk scenario.

Is dit het juiste moment?

Volgens Shanka Jayasinha, directeur van durfkapitalist S&J Private Equity, klapte de bubbel van bitcoin in 2017 omdat investeerders serieuze FOMO kregen. ‘Zelfs mijn kapster wist wat bitcoin was. Dat deed me wat huiveren in termen van investeringen, want dan heb je een hype.’

‘Het is daarom, in mijn ogen, het beste moment om bitcoin te kopen als het kalm is, wanneer niemand erover praat.’

Akram Assaf, de oprichter van Bayt.com, een grote jobsite in het Midden-Oosten, die zelf in bitcoin investeerde, echoot die mening. ‘Je moet niet in bitcoin investeren als je erover hoort op het nieuws. Bitcoin springt vaak op en neer. Dus koop als je het ziet zakken.’

Een kwestie van strategie

Volgens Alex Treece, oprichter van crypto-exchange Zabo, is het niet de vraag wanneer u in crypto stapt, maar of u in crypto investeert. ‘Natuurlijk kan u wachten op markcorrecties, maar die gebeuren niet wanneer u die wil of op het prijspunt dat u in gedachten heeft’, zegt hij.

De investeerder zegt dat het in crypto vooral om de langetermijnstrategie draait. ‘Het is een langetermijnsspel met bitcoin’, zegt hij. ‘De markt proberen timen is zo goed als onmogelijk, zelfs voor de meest gesofisticeerde investeerders.’

‘Als je de langetermijnvisie hebt dat bitcoin geen bubbel is, maar een aantrekkelijke manier op digitale manier waarde te creëren, dan is het nu een goed moment om te kopen, binnen de context van een investeringsstrategie die over verschillende jaren loopt.’

Lees ook: Is bitcoin het investeren waard? De mening van 9 miljardairs

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.