Vandenbroucke: ‘Vaccinatie jongeren kan voor de zomer starten’

De vaccinatiemotor in ons land begint op gang te komen. Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid verwacht dat de vaccinatie van de jongeren voor de start van de zomer kan beginnen.

De goedkeuring van het Moderna-vaccin en de mogelijkheid om extra Pfizer-vaccins te kopen kunnen de snelheid waarmee er gevaccineerd wordt in ons land een stevige boost geven.

Vaccinatie brede bevolking in juni

De taskforce verwacht dat de vaccinaties in de woonzorgcentra tegen half februari voltooid zullen zijn. ‘Dat betekent dat we de gezondheidsmedewerkers in eerste lijn en de inwoners van collectieve zorginstellingen sneller dan verwacht zullen kunnen vaccineren’, liet professor Dirk Ramaekers, de voorzitter van de taskforce weten tijdens een update van de vaccinatiestrategie.

Hij verwacht dat die doelgroepen vanaf eind januari gevaccineerd kunnen worden. Oorspronkelijk was dat medio februari. In maart zou het dan de beurt zijn aan de 65-plussers en risicopatiënten gevolgd door de essentiële en sociale beroepen in april. De taskforce verwacht op basis van de huidige gegevens vanaf juni te kunnen starten met de vaccinatie van de brede bevolking.

‘Als alles volgens plan verloopt, kunnen we voor de start van de zomer al starten met de vaccinatie van de jongeren. Dat is heugelijk nieuws’, liet Vandenbroucke weten.

Ramaekers benadrukte wel dat er niets in steen is gebeiteld. ‘De huidige voorspellingen zijn gemaakt op basis van de informatie waarover wij nu beschikken. Afhankelijk van de omstandigheden kan de strategie worden aangepast’, aldus de professor. Desalniettemin hoopt hij dat de vaccinatiecampagne afgerond zal zijn tegen september.

Zwangere vrouwen en kinderen

Tijdens de persconferentie gaf vaccinoloog Pierre Vandamme ook wat duiding bij de werking van de vaccins. Zo gaf hij te verstaan dat er nog geen zekerheid is of de vaccins van Pfizer en Moderna de overdracht van het coronavaccin kunnen stoppen. ‘We verwachten daar binnenkort nieuws over. Bij dierenproeven heeft de vaccinatie impact op de aanwezigheid van het virus in de nasale slijmvliezen. Dat zijn alvast bemoedigende resultaten’, klonk het.

Hij erkende ook dat er momenteel geen gegevens zijn over de impact van de vaccins op zwangere vrouwen en kinderen. ‘Er staan wel studies met het vaccin van Pfizer op de planning’, liet hij weten.

Tot slot liet hij ook zijn licht schijnen over het veelbesproken uitstel van de tweede dosis bij bepaalde vaccins om zo de vaccinaties te versnellen. ‘Wij in België doen dat niet omdat we zoveel mogelijk de Europese aanbevelingen willen respecteren’, aldus de vaccinoloog.

Elders in de wereld, zoals in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, wordt het toedienen van de tweede dosis wel al uitgesteld. ‘Wij kunnen de situatie in die landen opvolgen om zo eventueel onze strategie bij te schaven’, aldus Vandamme.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.