Vancouver: politici willen vastgoedmarkt kapot belasten; eigenaars vragen niet liever

In de Canadese stad Vancouver dreigt vastgoed zo extreem duur te worden dat de politiek fiscale maatregelen heeft genomen om de lokale immobiliënmarkt weer af te koelen. Bovendien moet worden vastgesteld dat ook de lokale huiseigenaars, die nochtans verlies zullen maken wanneer de woningprijzen weer dalen, de maatregelen van de overheid steunt. Dat zegt Conor Dougherty, redacteur vastgoed bij de Amerikaanse krant The New York Times.

Net zoals veel andere metropolen over de hele wereld worstelt Vancouver met hoge huisvestingskosten, die steeds meer mensen uit de stad dreigen weg te jagen. Voor velen zijn de huurprijzen in Vancouver onbetaalbaar geworden. Vele jongeren hebben zich al neergelegd bij het idee dat ze nooit een eigen woning zullen bezitten.

Aantrekkingskracht

“Dat is gedeeltelijk te wijten aan de aantrekkingskracht van Vancouver op een internationaal publiek, een omgeving die vooral door natuurpracht wordt gekenmerkt, een gematigd klimaat en een liberaal immigratiebeleid dat door de Canadese regering is uitgestippeld,” zegt Dougherty. “De stad is een echte magneet geworden voor buitenlandse huizenkopers.”

Vele steden hebben oplossingen uitgeprobeerd om hun residenten te beschermen, onder meer door huisvestingssubsidies, huurdersbescherming en nieuwe bouwprojecten. “Weinigen zijn echter zover gegaan als de Canadese provincie British Columbia,” beklemtoont Dougherty.

“Na zestien jaar geregeerd te zijn door de centrumrechtse Liberal Party, kozen de inwoners van British Columbia vorig jaar voor de centrumlinkse New Democratic Party. Sindsdien werd niet alleen het woningaanbod uitgebreid, maar werden ook een reeks maatregelen voorgesteld om de vraag naar woningen onder controle te houden en buitenlandse kopers af te weren.”

Onder meer werd de belasting voor buitenlandse woningkopers van 15 procent tot 20 procent verhoogd. Tevens kwamen er hogere belastingen op tweede eigendommen, op gezinnen met een buitenlands inkomen en op woningen met een waarde van meer dan 3 miljoen Canadese dollar. In Vancouver werd ook nog een belasting op leegstand ingevoerd.

“Dergelijke maatregelen liggen politiek bijzonder gevoelig,” aldus Conor Dougherty. “Twee op drie Canadezen zijn immers de bezitter van een eigen woning en rekenen erop dat die investering winst zal opleveren. Toch bleken de voorstellen van de New Democratic Party op een brede steun te kunnen rekenen.”

Bezorgdheid

“De bevolking maakt zich echt bezorgd over de lokale vastgoedmarkt,” meent Dougherty. “Ongeveer twee op drie residenten wil dat de woningprijzen dalen. Dat geldt ook voor de helft van de huiseigenaars. Voor 20 procent van de woningbezitters mochten de prijzen zelfs met minstens 30 procent dalen.”

Vancouver is nooit bijzonder goedkoop geweest, maar de voorbije drie jaar jaar hebben de vastgoedprijzen er een stijging met ongeveer 60 procent gekend. Desondanks kent de Canadese stad opmerkelijk bescheiden loonniveaus. Experts zeggen dan ook dat Vancouver veel werk biedt, maar heeft men minstens twee of drie banen nodig om in de stad te kunnen leven.

Vastgoedspecialisten zeggen echter de vastgoedproblemen niet zijn te wijten aan een instroom van buitenlandse investeerders, maar aan de strikte politiek die op het gebied van stedenbouw wordt gehanteerd. Nieuwe hoogbouw wordt immers slechts in beperkte mate getolereerd. Een kleine groep van rijke woningbezitters heeft al wel geprobeerd de maatregelen tegen te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20