Van wegwerpcultuur naar reparatiecultuur

De wintermaanden staan voor veel mensen in het teken van consumeren, maar hierna krijgen tech-enthousiastelingen vaak te maken met ‘tech bloat’. Dat wil zeggen, een overdaad aan elektronische apparaten. De ideale tijd dus voor een grote voorjaarsschoonmaak. Het is van belang dat consumenten bewust worden van de impact die hun consumptiegedrag heeft op het milieu en dat ze duurzamere keuzes gaan maken. Een verschuiving van een wegwerpcultuur naar een reparatiecultuur is hierin noodzakelijk. We moeten consumenten dus laten zien welke mogelijkheden er zijn om milieubewustere keuzes te maken. 

Ecologische voetafdruk van smartphones

Veel mensen staan er niet bij stil, maar smartphones hebben een grote ecologische voetafdruk. Het productieproces van een smartphone is verantwoordelijk voor ten minste 80% van die ecologische voetafdruk, wat resulteert in een geschatte 80 kg CO2-uitstoot per apparaat. Maar ook na de productie heeft de smartphone nog een impact op het milieu. Zo voegen verpakking en verzending nog eens 2 kg CO2 per smartphone toe en eenmaal in handen van gebruikers wordt de ecologische voetafdruk verder vergroot door het stroomverbruik en het opladen. Minder dan 15% van de smartphones wordt gerecycled, waardoor het merendeel op de vuilnisbelt belandt. 

Streven naar duurzaamheid

Om die berg aan e-waste te verminderen, helpt het enorm als gebruikers hun oude toestellen verkopen aan een refurbisher, ook als deze beschadigd zijn. Tot 80% van een smartphone is recyclebaar, waarbij 98% van het goud, koper, kobalt en tin kan worden teruggewonnen. Bovendien kunnen de meeste zeldzame aardmetalen in telefoons worden hergebruikt. Door deze apparaten op te knappen en door te verkopen, krijgen ze een tweede leven, waardoor er minder nieuwe productie nodig is en de ecologische voetafdruk afneemt..

Inleverpunten voor oude toestellen

Om consumenten te helpen om milieubewustere keuzes te maken, moet het de consument wel zo makkelijk mogelijk worden gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat 39% van de Belgische klanten de voorkeur geeft aan een fysiek inleverpunt vanwege de persoonlijke service die ze er krijgen. Daarom is het belangrijk om meer in te zetten op fysieke drop-off points. Consumenten kunnen hier hun oude toestel verkopen, waardoor het nog gemakkelijker wordt om oude technologie een tweede leven te geven. 

Kiezen voor een reparatiecultuur 

In de zoektocht naar een duurzame toekomst blijkt het omarmen van een reparatiecultuur een belangrijke keuze om de milieu-impact van elektronische apparaten te beperken. Door kleine mankementen te repareren, zoals een beschadigd scherm of een slechte batterij, wordt de levensduur van apparaten verlengd, waardoor er minder nieuwe producten geproduceerd hoeven te worden en de totale ecologische voetafdruk dus kleiner wordt.

Pleiten voor Right to Repair

Als refurbisher staan wij achter het belang van wetgeving die het recht van consumenten op betaalbare en kwalitatief goede reparaties bevordert, bijdraagt aan een gezondere industrie en aan het verminderen van elektronisch afval. We zijn lid van de Right to Repair-coalitie en samen met meer dan 80 organisaties in 18 Europese landen zetten wij ons in voor een universeel recht op reparatie.

Ik hoop dat we dit jaar weer grote stappen kunnen zetten en zoveel mogelijk mensen meekrijgen in de groene revolutie. Door te kiezen voor refurbished technologie, oude apparaten op verantwoorde wijze weg te gooien of in te leveren en een circulaire levensstijl te omarmen, kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. 


De auteur Martine Hardeveld Kleuver is Country Manager van Nederland en België bij Swappie

Meer