Van mogelijke presidentskandidaat tot politieke paria: de steile val van Andrew Cuomo

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, gaf maandagavond zijn afscheidsspeech. Hij stapt op na klachten van 11 vrouwen over seksueel getinte opmerkingen en ongewenste aanrakingen.

De 63-jarige Cuomo gaf bijna vijf maanden geleden voor het eerst toe dat sommige van zijn opmerkingen “ongepast” waren. Toen het aantal klachten bleef aanzwellen, voegde de prominente Democraat daaraan toe dat hij de impact van sommige gebaren “verkeerd ingeschat” had. Maar verder dan dat gaat hij niet.

Volgens hem is er sprake van een politiek georkestreerde campagne en wordt hij door de media veroordeeld nog voor het tot een eerlijk proces gekomen is. “De waarheid zal uiteindelijk naar buiten komen, daar ben ik zeker van”, zei hij in zijn afscheidsspeech, die te volgen was via sociale media.

Het contrast met het voorjaar van 2020 kan nauwelijks groter zijn. Cuomo kreeg in die periode lof toegezwaaid omwille van zijn doortastende optreden als crisismanager van de coronapandemie, die de staat New York zwaar op de proef stelde. Hij zou er zelfs een boek over uitbrengen, dat een bestseller werd.

De toen alom geprezen gouverneur, die meermaals in de clinch ging met toenmalig president Donald Trump, werd genoemd als mogelijke running mate voor toenmalig presidentskandidaat Joe Biden en werd zelfs getipt als mogelijke kandidaat-president voor 2024.

Van held tot paria

Maar in 2021 volgde een steile val. Hij kwam eerst onder vuur te liggen wegens vermeend gesjoemel met de statistieken van de coronadoden in de New Yorkse rusthuizen. Daarna volgden verscheidene getuigenissen over ongewenste seksuele toenaderingen.

Een lijvig onderzoeksrapport van Letitia James, de openbaar aanklager van New York, bracht eerder deze maand de genadeslag toe. Het zat vol details over ongepast gedrag en mogelijk machtsmisbruik. Verscheidene top-Democraten, waaronder president Biden, riepen Cuomo op om zijn conclusies te trekken.

De gouverneur ziet er de hand van zijn vele politieke tegenstanders in. Van James wordt gefluisterd dat ze interesse heeft in het gouverneurschap. Ook Bill de Blasio, de burgemeester van New York en een jarenlange rivaal van Cuomo, zou op de positie azen.

De druk werd zo groot dat Cuomo, die eerst weigerde ontslag te nemen, twee weken geleden dan toch aankondigde om te vertrekken. Zijn laatste wapenfeit was het crisismanagement tijdens de tropische storm Henri van afgelopen weekend

Politieke woestijn

Daarmee spat Cuomo’s droom – beter doen dan zijn vader – helemaal uiteen. Mario Cuomo, die goed bevriend was met Biden, was gedurende drie termijnen, tussen 1983 en 1994, de gouverneur van New York. Zoon Andrew leek af te steven op een vierde termijn in 2022, maar wordt nu verbannen naar de politieke woestijn.

De familie, nazaten van Italiaanse immigranten, is een begrip in New York. Chris Cuomo, de broer van Andrew, is een tv-ster op nieuwszender CNN en kreeg kritiek omdat hij zijn broer media-advies verleende in zaak rond ongewenste intimiteiten.

Tot de verkiezingen eind 2022 wordt Cuomo opgevolgd door luitenant-gouverneur Kathy Hochul, de eerste vrouw op de belangrijke New Yorkse post.

Lindsey Boylan, een voormalige medewerkster die naar eigen zeggen tot haar verbijstering door Cuomo uitgenodigd werd tot strip poker, hoopt dat Cuomo’s exit het begin kan zijn van een nieuw tijdperk.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20