Van Jeff Bezos tot Mark Zuckerberg: dit zijn de grootste Amerikaanse filantropen van 2020

De rijkste man ter wereld was in 2020 ook degene die het grootste bedrag aan liefdadigheid schonk, meldt The Chronicle of Philanthropy, een vakblad over liefdadigheid, in zijn jaarlijkse lijst van hoogste donaties. 

Amazon-topman Jeff Bezos doneerde vorig jaar 10 miljard dollar (9,2 miljard euro) van zijn eigen geld in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze planeet’, schreef Bezos in februari op zijn Instagram-account. Hij trok het geld uit voor zijn Bezos Earth Fund, dat donaties uitgeeft aan wetenschappers, activisten en ngo’s die plannen indienen bij zijn fonds. 

Tot nu toe heeft Bezos, wiens vermogen volgens Forbes 185 miljard dollar bedraagt, via zijn fonds 790 miljoen dollar (643 miljoen euro) geschonken aan 16 verschillende organisaties, volgens The Chronicle of Philanthropy

Nike-oprichter Phil Knight 

De op een na vrijgevigste Amerikaan was vorig jaar de medeoprichter van het Amerikaanse sportmerk Nike, Phil Knight. Hij en zijn echtgenote Penny kaapten samen niet alleen de tweede maar ook de derde plaats weg in de lijst met de top 10 donaties. 

Zo’n 900 miljoen dollar ging naar hun Penny Knight Foundation en 300 miljoen dollar naar verschillende projecten aan de universiteit van Oregon in de Verenigde Staten. 

Mark Zuckerberg … en nogmaals Bezos

Facebook-topman Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan leverden de vierde grootste donatie op de Chronicle-lijst: 250 miljoen dollar (203 miljoen euro) aan het Center for Tech and Civic Life, dat het geld gebruikte om vrijwilligers bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te beschermen tegen corona en kiezers te informeren over het stemproces. Forbes schat het vermogen van Zuckerberg op 98 miljard dollar (79 miljard euro), wat van hem de vijfde rijkste man ter wereld maakt. 

Opvallend: Jeff Bezos en Mark Zuckerberg halen ook de zevende en de achtste plaats op de lijst. Zo gaf Bezos 100 miljoen dollar (81 miljoen euro) aan Feeding America, een organisatie die honger wil bannen in de Verenigde Staten. Daarnaast kon het Center for Tech and Civic Life vorig jaar tweemaal op de steun van Zuckerberg rekenen: de Facebook-topman gaf hen ook nog eens 100 miljoen dollar.

Meer