Amazon-CEO Jeff Bezos verkocht dit jaar al 10 miljard dollar aandelen van zijn bedrijf

Jeff Bezos, de CEO van de e-commercegigant Amazon, verkocht deze week 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) aan Amazon-aandelen, wat zijn totaal dit jaar op 10 miljard brengt. Over heel vorig jaar verkocht hij maar 2,8 miljard dollar.

Bezos zet dit jaar een turbo op de verkoop van zijn aandelen. In februari verkocht hij 4 miljard dollar, in augustus 3 miljard en deze week nog eens 3 miljard. Dat brengt zijn totaal voor dit jaar dus op 10 miljard dollar, 7 miljard meer dan over heel 2019. Dat blijkt uit een document van de beurswaakhond SEC.

Maar hij zal er geen boterham minder door eten. Bezos heeft nog steeds voor 170 miljard dollar aan Amazon-aandelen in handen en is daarmee de rijkste mens ter wereld.

Ruimterace

Bezos gaf eerder al aan dat hij elk jaar standaard 1 miljard dollar Amazon-aandelen verkoopt om dat geld in zijn start-up Blue Origin te pompen. Met dat in 2000 opgerichte bedrijf doet hij mee aan de race om toeristen in de ruimte te krijgen. Zijn grootste concurrenten zijn SpaceX van Elon Musk en Virgin Galactic van Richard Branson. In februari richtte Bezos ook een fonds van 10 miljard dollar op om onderzoek naar klimaatverandering te financieren.

Amazon kan als geen ander profiteren van de coronacrisis. Nu iedereen thuis zit, wordt er meer online gekocht en dat stuwt de omzet. In het derde kwartaal van dit jaar ging die 37 procent hoger naar 96 miljard dollar. De beurswaarde van het bedrijf steeg sinds begin dit jaar al 70 procent naar 1.600 miljard dollar.

Meer