Van alle kanten kritiek op coronabeleid: harde kritiek in open brief én dagvaarding voor Van Ranst

In een open brief schrijven 40 specialisten, economen en advocaten dat de aanpak ‘enorme tekortkomingen vertoont’ en ‘ontoereikend’ is. Zes Vlaamse ondernemers dagvaarden viroloog Marc Van Ranst dan weer om zijn ‘ongenuanceerde en roekeloze uitspraken’ aan te klagen.

Verschillende experts en ook het bedrijfsleven trekken de laatste dagen fel van leer tegen de strenge coronamaatregelen in ons land. In een felle open brief, die De Tijd in handen kreeg, hekelen onder meer gezondheidseconoom Lieven Annemans, economen Geert Noels en Stijn Baert en een groep artsen het coronabeleid in ons land, dat ‘op vlak van duidelijkheid en transparantie te wensen overlaat’.

Legitimiteit van experts

In eerste instantie stellen ze zich vragen bij de huidige experts, die ‘op basis van onbekende en onduidelijke criteria aangesteld werden’. Volgens de ondertekenaars hebben te veel beslissingen die de afgelopen maanden genomen werden een ongefundeerde wetenschappelijke basis. ‘Al te vaak werd de directe en indirecte impact van de maatregelen onderschat.’

‘Het opsluiten van gezonde mensen’ wordt op de korrel genomen, net als de ‘nefaste gevolgen’ voor de mentale gezondheid van de Belgische bevolking. ‘De lockdown heeft geleid tot een toename van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het armoedecijfer explodeert’, staat er te lezen.

‘Nooit eerder werd zoveel geld geïnvesteerd om zo’n beperkt aantal levens te ‘redden”

Open brief van ruim 40 experts

Ook de economische gevolgen van het beleid stuiten de initiatiefnemers tegen de borst. ‘Economisch is op dit ogenblik al 50 miljard verdampt. Nooit eerder werd zoveel geld geïnvesteerd om zo’n beperkt aantal levens te ‘redden”, schrijven ze, terwijl ze de rechtsgronden voor het opleggen van een mondmaskerplicht of het verbieden van bijeenkomsten in twijfel trekken.

Woonzorgcentra

Voorts komt het ethische aspect nog ter sprake. ‘Het meest illustratieve voorbeeld is dat van de ouderen in de residentiële zorg, die tegen hun wil werden opgesloten, beroofd werden van enige sociale interactie en geen beroep konden doen op adequate medische zorg, en dat allemaal voor hun eigen goed.’ Onlangs kwamen er schrijnende verhalen naar buiten van rusthuisbewoners die geen of heel weinig bezoek mogen ontvangen.

De ondertekenaars eisen dat er dringend nieuwe werkgroepen komen die ‘wetenschappelijk bewezen en doeltreffende maatregelen kunnen voorstellen’. Op die manier moet een einde komen aan ‘het klimaat van ‘covidofobie’, dat een panische angst veroorzaakt bij een aanzienlijk deel van de bevolking’, luidt het in de open brief.

Rechtszaak voor Van Ranst?

Intussen krijgt viroloog Marc Van Ranst ook persoonlijk de wind van voren. Zes ondernemers trekken naar de rechtbank om zijn ‘ongenuanceerde en roekeloze uitspraken’ aan de kaak te stellen, die tot verwarring en economische geleid zouden hebben. Ze vragen een symbolische schadevergoeding van 1 euro en hopen dat Van Ranst voortaan achter de schermen advies gaat geven, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Viroloog Marc Van Ranst – Newsweek

‘Met de regelmaat van de klok verspreidt Van Ranst in de media en via Twitter zelf informatie en adviezen, nog voor de overheid deze heeft kunnen communiceren’, klinkt het. ‘Hij heeft het draagvlak voor de noodzakelijke maatregelen verkwanseld door onder andere zijn politieke standpunten op Twitter op een vaak vijandige manier te brengen.’

Van Ranst is zelf ‘allerminst onder de indruk’. De viroloog stelt zich vragen bij de motieven van de ondernemers. ‘Dat die ondernemers een krant inlichten vooraleer ik zelf op de hoogte ben, wijst erop dat ze publiciteit zoeken. Ze willen me monddood maken’, zegt hij in de krant. ‘Of ik een advocaat in de arm ga nemen? Nee, daar heb ik het geld niet voor.’

Nadien bleek dat de dagvaarding slechts van een van de zes ondernemers kwam: Rudi De Kerpel, ook regeringscommissaris voor N-VA bij de VRT.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.