Valt het doek over Google Analytics? Europese privacywaakhonden zetten hun tanden in de dienst

Na de Oostenrijkse privacywaakhond heeft nu ook de Noorse evenknie geoordeeld dat Google Analytics mogelijk in strijd is met de Europese privacywetgeving.

Google Analytics is een dienst van Google die statistieken van websites verzamelt. Het doel is om de bezoekstromen en paginaweergaves zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen. Onder andere dankzij deze informatie kunnen websitebeheerders en Google een profiel maken van de bezoekers. Veel websites vertrouwen op de dienst.

Over het internet gevolgd worden

Veel van deze verzamelde informatie wordt verstuurd naar de Verenigde Staten, zo concludeert de Noorse privacywaakhond Datailsynet. Het gevaar zit hem in het feit dat de verzamelde data gemakkelijk gelinkt kan worden aan persoonlijke informatie.

Het surfgedrag van bezoekers wordt door de dienst in kaart gebracht via geanonimiseerde profielen. Deze profielen worden gecreëerd op basis van unieke eigenschappen, waardoor het mogelijk om toch de ware identiteit te achterhalen. Google kan daarbij niet garanderen dat de Amerikaanse overheid geen toegang heeft tot de verzamelde persoonsgegevens van Europeanen. Persoonsgegevens zijn onder andere naam, foto, IP-adres, e-mailadres, telefoonnummer en adres.

Wanneer een gebruiker is ingelogd met zijn Google-account kan hij over het hele internet worden gevolgd, dankzij cookies en Google Analytics. Dit alles gebeurt zonder dat de persoon dit weet. Wat Google vervolgens met deze informatie doet of aan wie het wordt verkocht weet de gebruiker niet.

Doorgifte persoonsgegevens verboden

Al in 2020 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de doorgifte van persoonsgegevens naar een land buiten de Europese Unie verboden is zonder een passende bescherming. Daarmee werd de druk op Google verhoogd. Dat het bedrijf in de tussentijd niet de benodigde maatregelen heeft genomen, blijkt uit de uitspraak van de privacywaakhonden.

De Oostenrijkse en Noorse privacywaakhonden stellen vast dat deze persoonlijke informatieoverdracht tegen de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingaat, ook wel bekend als de GDPR. De analytische dienst van Google is dus in de huidige hoedanigheid verboden in de Europese Unie stellen zij. Ook de Nederlandse waakhond uitte zich al kritisch. De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat het op dit moment twee klachten onderzoekt en dat een oordeel begin 2022 wordt gegeven.

Het besluit van de gegevensbeschermingsautoriteiten heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor ons internet. De uitspraak slaat immers op de werking van Google Analytics, waardoor ook andere analytische diensten hun werking moeten onderzoeken. Ook in de VS neemt de kritiek op Google toe. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20