Vakbonden De Lijn houden vast aan staking vanaf 21 december

Nieuw overleg bij De Lijn over de werking van de technische dienst heeft voor de vakbonden niet het gewenste resultaat opgeleverd. Ze houden daarom vast aan een staking vanaf 21 december. ‘De impact zal voelbaar zijn over heel Vlaanderen’, zegt Stan Reusen van de socialistische bond ACOD TBM.

De vakbonden klagen over problemen bij de technische dienst van de Vlaamse vervoersmaatschappij. ‘Een op de zeven wisselstukken om bussen te repareren, komt laattijdig aan op de werkvloer’, zegt Reusen.

Lonen optrekken

Daarnaast willen de bonden dat alle lonen bij de technische dienst worden opgetrokken. ‘De directie zou enkel de lonen van moeilijk te vinden technici willen opwaarderen’, zegt Reusen.

De staking lijkt na het mislukte overleg onafwendbaar. De actie zal voelbaar zijn over heel Vlaanderen en in alle geledingen van De Lijn, denkt Reusen. ‘De solidariteit van de andere beroepscategorieën, zoals de chauffeurs, zal wel degelijk voelbaar zijn. Er is overal ongenoegen bij De Lijn. Het sociaal overleg is bijna tot stilstand gekomen.’

De bonden zeggen dat de acties starten vanaf 21 december, maar geven geen einddatum. ‘Dat zal afhangen van de reactie van directie en afspraken die we met hen kunnen maken’, zegt Jo Van der Herten van de christelijke ACV Openbare Diensten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20