Vaccinvrees: wereldwijde hindernis op de weg naar het nieuwe normaal

Na de wetenschappelijke race naar een vaccin is de uitdaging nu om de bevolking te overtuigen van het nut en de veiligheid ervan. Veel hangt af van het vlotte verloop van de vaccinatiecampagne.

Vaccinvrezers zijn van alle tijden. In het midden van de vorige eeuw ontzegden orthodoxe christenen hun kinderen de polioprik vanuit hun religieuze overtuigingen. De weerstand tegen het pokkenvaccin was zodanig groot dat het in de VS en in het VK heuse protestbewegingen op de been bracht. 

Vandaag wordt de vaccinvrees gevoed door allerlei samenzweringstheorieën die verspreid worden op sociale media. Een recent onderzoek ging na hoe mensen wereldwijd over vaccins denken. De Fransen zijn de grootste twijfelaars. Slechts 40 procent van de bevolking is er bereid om zich te laten vaccineren. Nergens anders maakt men zich meer zorgen over de doeltreffendheid en de veiligheid van de inenting. Het scepticisme is wijdverspreid, ongeacht opleiding, leeftijd en geslacht.

Het wantrouwen van de overheid zit traditioneel diep bij de Fransen. In het algemeen lijken vaccins wel het slachtoffer te zijn van hun eigen succes. Welvarende landen hebben het grootste aandeel ‘anti-vaxxers’. Waarschijnlijk omdat de meeste gevaarlijke besmettelijke ziektes er uitgeroeid zijn door… vaccins.

Minder welvarende landen hebben die luxe niet om vaccins in twijfel te trekken. Van de ontwikkelingslanden heeft Liberia het hoogste percentage twijfelaars, met 28 procent. En dan gaat het over mensen die denken dat de vaccins niet werken, slechts 3 procent vreest voor de veiligheid ervan. Op het Afrikaanse continent zit de schade die infectieziekten zoals ebola en tetanus kunnen veroorzaken dan ook nooit ver in het geheugen.

In Vlaanderen is de vaccinbereidheid redelijk groot. 65 procent van de Vlamingen wil zich laten vaccineren. 61 procent denkt wel dat de versnelde productie meer risico’s met zich meebrengt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20