Vaccin van Johnson & Johnson toch voor wie jonger is dan 41 jaar en wil? Taskforce bekijkt haalbaarheid

België besliste gisteren om het coronavaccin van Johnson & Johnson enkel te gebruiken voor wie 41 jaar of ouder is. Een dag later klinkt de roep van veel jongeren echter om vrijwillig toch te mogen kiezen voor het J&J-vaccin. De Taskforce vaccinatie buigt zich binnenkort vermoedelijk over de zaak.

Het coronavaccin van AstraZeneca wordt al langer niet meer gebruikt in ons land voor wie 40 jaar of jonger is. Het vaccin heeft namelijk een heel zeldzame bijwerking die bloedklonters kan veroorzaken. Diezelfde bijwerking komt ook voor bij het vaccin van Johnson & Johnson dat ontwikkeld is door Janssen Pharmaceutica. Dat is op zich logisch aangezien beide vaccins op dezelfde manier werken.

Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat ons land zou beslissen om ook het J&J-vaccin niet aan mensen jonger dan 41 jaar te geven. Toch lijken veel jongeren geen voorstander van de maatregelen. Zij willen liever sneller gevaccineerd worden en nemen de extreem zeldzame kans op een bijwerking er dan maar bij. De vraag is of zij daarvoor de kans zullen krijgen.

Vrijwillig inschrijven

‘Ik kan me inbeelden dat er velen zijn die overtuigd zijn dat vaccineren veel meer voordelen oplevert dan niet vaccineren. Als de leveringen van Johnson & Johnson er zouden komen, moeten we het debat voeren om het vaccin aan te bieden aan mensen onder de 41 die dit vrijwillig willen krijgen’, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren in het parlement.

Vaccinoloog Pierre Van Damme deelt die mening. ‘We krijgen een aantal mails van mensen die zeggen dat ze dat vaccin wél willen. Dat is zeker iets wat we moeten bespreken op het niveau van de taskforce. We moeten daarbij ook kijken naar logistiek en haalbaarheid, het moet ook uitvoerbaar zijn voor de vele vaccinatiecentra’, zei hij gisteren op de VRT.

Enorme puzzel

Toch is het allesbehalve zeker of het echt zover komt. Praktisch wordt die vrijwillige inschrijving namelijk een gigantische puzzel. ‘De beslissing om te vaccineren gebeurt voor je op het vaccinatiecentrum komt. Als je een online boeking kan maken, denk ik dat praktisch te realiseren is’, zegt Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen.

‘Er gaat altijd onzekerheid zijn over hoeveel mensen daarop gaan inschrijven. Stel dat wij op een voormiddag 4.000 Johnson & Johnson-vaccins ter beschikking hebben, hoeveel mensen moet je op voorhand uitnodigen om er zeker van te zijn dat die vaccins effectief gezet worden? Van elk vaccin dat geleverd wordt, moeten we zeker zijn dat het ook toegediend kan worden. Als we 4.000 mensen uitnodigen en er gaan minder mensen op in, dan is er een probleem. Nodigen we 6.000 mensen uit en er gaan meer dan 4.000 mensen op in, dan zitten we ook met een probleem’, besluit hij.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.