Vaccin in Europa beschermt beurs niet tegen bloedrode sluiting

Dat het coronavaccin nu ook officieel in Europa verdeeld mag worden, kan beleggers niet overtuigen. De aanhoudende problemen in het VK spoken duidelijk door het hoofd.

De Eurostoxx 50 sloot af met 2,6 procent in de min en dat was een mooie samenvatting van de beursdag. Goede nieuwsberichten van het EMA over Europese vaccins ten spijt, bleef de beurs de hele dag bloed verliezen.

Een groene vlek op een rode beurs

De hoofdreden is wellicht de complete isolatie van het Verenigd Koninkrijk, dat een meer besmettelijke variant van het coronavirus heeft vastgesteld. Er blijven vrachtwagens vaststaan in Dover en tenzij u een vaste verblijfsplaats heeft in België, komt u er tot 1 januari niet in. Met als gevolg dat op het einde van de beursdag slechts 1 kopje in de Bel20 groen kleurde: logistieke groep WDP deed er 0,15 procent bij.

Voor de rest was het kommer en kwel in Brussel. Vooral in de bankensector was het huilen met de pet op. ING sluit af met bijna -6 procent op het rapport. Ook KBC deed er 4,23 procent af. Bronzen hekkensluiter was Proximus, met -3,6 procent. Opnieuw: er viel niet veel te rapen vandaag.

Autodeal

Nieuws kwam er uit de autosector: Fiat Chrysler en Peugeot mogen hun fusie laten doorgaan van de Europese concurrentiewaakhond. Dat was zowat het enige positieve nieuws. De aandelen daalden met respectievelijk 1,6 en 1,9 procent, niet eens zo slecht vandaag.

Verder daalde de olieprijs, na een korte rally daalde de prijs voor een vat Brent-olie opnieuw onder de vijftig dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20