Fusie Fiat en Peugeot krijgt groen licht van Europese Commissie

Het samengaan van de automerken Fiat Chrysler en Peugeot is goedgekeurd door Europees commissaris Margrethe Vestager. Ze moeten zich wel aan enkele voorwaarden houden.

Na een uitgebreid onderzoek van een half jaar heeft Europa zijn fiat gegeven voor het huwelijk van de twee automerken. ‘We kunnen de fusie goedkeuren omdat de inspanningen van de twee bedrijven verzekeren dat andere bedrijven ook kunnen groeien en de markt betreden’, zegt concurrentietsaar Margrethe Vestager.

Oorspronkelijk was de Europese Commissie bezorgd dat de fusie van de twee giganten het concurrentievermogen in de Europese automarkt zou aantasten, maar daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Zo moet Peugeot zijn partnerschap met het Japanse Toyota aanhouden en de autobouwer toegang geven tot de Europese markt en moeten de bedrijven verzekeren dat hun passagiersauto’s kunnen hersteld worden door concurrenten. Dat bevordert de concurrentie, meent Vestager.

Het Italiaanse Fiat Chrysler en het Franse PSA, de moedergroep van Peugeot en Opel, besloten eind vorig jaar samen te gaan. De coronacrisis dwong hen om de voorwaarden te herzien, maar uiteindelijk kon de fusie doorgaan zoals gepland. De nieuwe groep, die de naam Stellantis krijgt, is goed voor een omzet van 170 miljard euro. Beide bedrijven krijgen 50 procent van de fusiegroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20