De Franse luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) bouwt in de Chinese provincie Yunnan, aan de grens met Tibet, zijn nieuwe wijndivisie Ao Yun uit. De Franse groep zegt in de regio uitstekende voorwaarden voor de productie van een kwalitatieve wijn te hebben gevonden.
Ao Yun, dat amper twee oogsten op zijn palmares heeft staan, behoort inmiddels al tot de hogere prijsklasse van de Bordeaux-wijnen.
300 dollar
“Chinese wijn is uiteraard geen nieuw fenomeen,” zegt wijnconsulent Sara Schneider. “Een aantal Chinese regio’s, vooral Ningxia en Shandong, hebben al enige vermaardheid als wijnproducent opgebouwd. Maar Ao Yun heeft inmiddels voor zijn aanbod Cabernet Sauvignon al internationale bekendheid verworven. Alleen al door een verkoopprijs van ongeveer 300 dollar is Ao Yun door eigenaar Moët Hennessy al in de hoogste categorieën van de Bordeaux-wijnen geplaatst.”
“De regio werd acht jaar geleden door Troy Jordan, een consulent die al meer dan twintig jaar als wijnmaker voor Moët Hennessy aan de slag was,” benadrukt Schneider. “Jordan stelde vast dat lokale boeren wijngaarden hadden uitgebouwd. Daarmee hoopten ze de inkomsten van hun gewone landbouwactiviteiten te kunnen aanvullen.”
“Toen Jordan de wijn proefde, besefte hij naar eigen zeggen dat de regio als wijngebied geweldige resultaten kon opleveren. Tegelijkertijd moest hij echter met unieke uitdagingen afrekenen. Onder meer bleek dat nagenoeg elk perceel een eigen microklimaat had. Sommige panden moesten met meer wind rekening houden. Bovendien bleek op nagenoeg elk perceel een andere bodemsamenstelling.”
“Ook de hoogte van meer dan 2.800 meter bleek een probleem,” getuigt Schneider. “Er was 25 procent minder zuurstof in de lucht dan op zeeniveau. Dat gebrek moest tijdens het productieproces worden gecompenseerd. Daarom week Moët Hennessy voor de latere fases van het productieproces uit naar een locatie op zeeniveau.”
Natuurlijke barrière
“Andere omstandigheden bleken echter optimaal. De lokale temperaturen bleken immers vergelijkbaar met de Bordeaux-regio in Frankrijk. De frisse nachten zorgden ervoor dat het fruit op de wijnstokken zijn zuurtegraad kon behouden. De sterke zonnestralen zetten de druiven aan een dikker vel te kweken, waarop een sterkere kleur en smaakconcentratie volgde.”
“De omgevende bergen bleken bovendien als een natuurlijke barrière tegen de regen te fungeren,” aldus de wijnconsulente. “Hierdoor genoot de wijnbouw van droge weersomstandigheden, die een verdediging tegen schimmels en andere ongedierte garanderen.”
“De bergen bieden tijdens de ochtend ook een scherm tegen de zon. Dat leidt tot een tragere rijping en een verlengd groeiseizoen. Men kan rekenen op een groeitijd van gemiddeld honderdzestig dagen. In Bordeaux is er sprake van ongeveer honderdtwintig dagen. Deze langzame rijping, waarbij de beslissing over de oogst nooit overhaast moet worden gehouden, is voor een wijnmaker een echt droomscenario. Ook de ondergrond is quasi ideaal.”
“Ao Yun kan tot een bijzonder interessant product uitgroeien,” zegt Margareth Henriquez, directeur van de divisie Estates & Wines van Moët Hennessy. Zij wijst daarbij ook naar de lange traditie van Moët Hennessy in de uitbouw van een wereldwijd portfolio aan waardevolle wijnhuizen, zoals Chandon in Argentinië, Newton Vineyard in Napa Valley of Cloudy Bay in Nieuw-Zeeland.
Inmiddels is Ao Yun met een aantal andere variëteiten, zoals Syrah of Chardonnay, van start gegaan.