Het is bijna officieel: de kandidatuur van Ursula von der Leyen om zichzelf op te volgen als Europees Commissievoorzitter.
- De Duitse heeft een hele choreografie klaar, in het Konrad-Adenauer-Haus in Berlijn, waar haar partij CDU haar zal voordragen als “kandidaat-Commissievoorzitter”, een beetje presidentieel toch. Echt officieel is ze nog geen ‘Spitzenkandidat’, of kopvrouw van de EVP of EPP in het Engels: die nominatie volgt pas begin maart op een congres van de Europese christendemocraten in Boekarest.
- Een echte ‘presidentsverkiezing’ voor de machtigste job van de EU is het nog altijd niet: zelfs als de EPP de grootste blijft (en dat kan ook door nationale partijen naar hun fractie te lokken die er nu nog niet inzitten, zoals de N-VA in België), dan is het geen uitgemaakte zaak dat ze haar topjob terug krijgt. Dat is deel van een politieke deal, die de regeringsleiders traditioneel maken na de Europese verkiezingen.
- Dat gezegd zijnde: in de woelige internationale context is von der Leyen een ‘safe bet’: ze bouwde goede banden op met een pak regeringsleiders, waaronder ook premier De Croo in België, en krijgt zo goed als zeker de zegen voor een tweede termijn.
- Von der Leyen, een ex-minister van Defensie in Duitsland, sprak de afgelopen dagen ook volop over een militaire strategie voor de EU. Ze wil op korte termijn een defensieplan voor de Europese industrie voorleggen, en wil ook in de volgende Commissie een post van Commissaris van Defensie. Die zou gezamenlijke Europese defensie-aankopen moeten gaan coördineren, eerder dan een Europees leger.