De Duitse energiegigant Uniper heeft tijdens de eerste helft van het jaar 12,3 miljard euro verlies gedraaid. Dat komt voornamelijk door de verlaagde gasleveringen uit Rusland en de resulterende prijsstijging.
Het bedrijf, de grootste Duitse importeerder van Russisch gas, zei dat de helft van die verliezen te wijten zijn aan de verminderde gasleveringen uit Rusland, dat de toevoer via de belangrijke Nord Stream 1 pijpleiding naar 20 procent van de capaciteit verminderde.
“Uniper speelt al maanden een cruciale rol in het stabiliseren van de Duitse gasvoorziening – ten koste van miljardenverliezen als gevolg van de scherpe daling van de gasleveringen uit Rusland”, zegt CEO Klaus-Dieter Maubach.
Ook zou Uniper een deel van de kosten van de geannuleerde Nord Stream 2 pijplijn moeten slikken. Dat project werd in februari stopgezet, kort voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Uniper verliest 2,7 miljard euro aan de kwestie.
Bailout
De Duitse overheid nam in juli al maatregelen om de energiereus in leven te houden, nadat Uniper failliet dreigde te gaan door de enorme verliezen. Toen kondigde Olaf Scholz, de bondskanselier van Duitsland, aan dat de regering een belang van 30 procent zal nemen in het energiebedrijf.
Daar zou het land zo’n 7,7 miljard euro aan uitgeven. Ook heeft Duitsland 9 miljard euro aan kredietlijnen toegezegd via staatsinvesterings- en ontwikkelingsbank KfW, waarvan 5 miljard al is opgenomen. “Dit voorkomt een kettingreactie die veel meer schade zou aanrichten. Onze topprioriteit is nu om het stabilisatiepakket snel uit te voeren”, meent Maubach.
“Verlieszone” verlaten tegen 2024
Ondanks die bailout, is de toekomst van Uniper nog niet verzekerd. “De meest urgente opdracht voor Uniper is nu om alternatieve bronnen van gas te zoeken”, zegt analist Allegra Dawes van consultancy firma Third Bridge aan Reuters.
Het bedrijf verwacht voor het gehele jaar 2022 alvast verlies te draaien en zegt dat het geen voorspellingen kan doen. Volgens CFO van Uniper Tiina Tuomela moet het bedrijf het volgend jaar beter doen en zou het doel zijn om de “verlieszone” vanaf 2024 te verlaten.
(fjc)