Hoe lang gaan de naar verwachting 100.000 tot 200.000 Oekraïense vluchtelingen in België blijven? Het is een vraag waar niemand het antwoord op heeft. De uitzendsector maakt zich alvast klaar om de werkzoekenden aan (tijdelijke) jobs te helpen.
Een job zoeken is wellicht niet de eerste zorg van de Oekraïners, vaak vrouwen en kinderen, die het oorlogsgeweld in hun land ontvlucht zijn en in ons land gekomen zijn. Toch bereiden beleidsmakers en hr-bedrijven zich nu al voor op een mogelijke intrede van een groot aantal onder hen op de Belgische arbeidsmarkt.
“Er is krapte op onze arbeidsmarkt, met heel veel jobs die geen hoge scholing vereisen”, verklaarde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vorige week bij Radio 1. “Er zijn misschien opportuniteiten, wel wetende dat die mensen geen Nederlands en misschien zelfs weinig Engels kunnen spreken. Dus er zijn wel een aantal uitdagingen waar we voor staan, maar ook opportuniteiten.”
HR-dienstenleverancier Adecco, vooral bekend van de uitzendkantoren, kondigt maandag aan een zoektocht op te starten naar tijdelijk werk voor Oekraïense vluchtelingen in ons land. Ook in Nederland nemen uitzendbureaus gelijkaardige initiatieven. Dat maakt uiteenlopende reacties los. “Is dit gastvrijheid, of is dit midden in een humanitaire crisis blij zijn met goedkope arbeid?”, zo vat Piet Rietman, econoom bij ABN Amro, de maatschappelijke spanning samen.
“Persoonlijke benadering”
“Het is uiteraard niet onze bedoeling om Oekraïense vluchtelingen aan te sporen om werk te zoeken”, zegt Jan Dekeyser, de topman van Adecco België, in een mededeling. “We beseffen echter dat als mensen hier langere tijd verblijven, ze mogelijk ook de nood voelen aan extra financiële middelen. Daarom vinden we het wel belangrijk om hen mogelijkheden te bieden als ze die zoeken. Ook mensen die onze taal niet spreken, maar wel een manier zoeken om geld te verdienen, willen we kunnen helpen.”
Volgens Adecco zal het niet lang meer duren vooraleer Oekraïense vluchtelingen uitzendwerk zullen zoeken. “Door proactief contact op te nemen met Belgische ondernemingen, brengen we in kaart wat de mogelijkheden zijn voor de gestrande Oekraïners”, klinkt het. De uitzendgroep stelt de vraag in eerste instantie aan kmo’s “om zo een meer persoonlijke benadering te kunnen garanderen”.
(fjc)